Valahogy jobban…

Posted by

Tamás Ervin

>Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes hétfőn a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitóján azt hangsúlyozta, hogy az emberek azért bíznak „valahogy jobban” az egyházi iskolákban, mint a világiakban, vagy az alapítványi iskolákban, mert az egyházi oktatási intézményekben az ember, a test és a szellem egységében van, amely semmi mással nem pótolható többletet jelent.

Elmondta, hogy az Euorstat adatai szerint Magyarország költ arányosan az Európai Unióban a legtöbbet az egyházak és egyházi iskolák támogatására hozzátette, hogy 2010 óta megduplázódott az egyházi iskolák száma. Minden tiszteletem az egyházi oktatásé, de messze nem vagyok biztos abban, hogy ez a trend egészséges oktatási hálózatot teremt.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a politikus eszmefuttatása egyben komoly tudományos szenzáció: Semjénnek sikerült elválasztania az embereket a szülőktől. A tapasztalatok ugyanis azt jelzik, hogy a szülők nagy számban más következtetésre jutottak, mint a kormányfő helyettese által tényként hirdetett tétel, ami – igazságtalanul – ismét megtépázza az ezernyi szabállyal, Klikkel megregulázott, az egyháziaknál jóval kevesebb pénzből élő tanintézeteket és azokat az alapítványi iskolákat, amelyeket a kurzus kevésbé – a diákok viszont nagyon szeretnek. A tehetősebb szülők igyekeznek ezek egyikébe-másikába juttatni csemetéjüket, de a többszörös túljelentkezés miatt ez sem könnyű. Már megint hülyének néznek.