Bosszúvágy

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Vidnyánszky Attila kapcsán sokan emlegetik H. Höfgent (Mephisto) vagy Furtwanglert, mint történelmi előképeket. Szerintem azonban Vidnyánszky és Höfgen vagy Furtwangler magatartásában, jellemében nincs sok hasonlóság. Az utóbbi kettő nárcisztikus, a sikerért mindent feladó, rossz jellemű karrierista volt, akiket kizárólag a saját előrejutásuk és csillogásuk érdekelt és ezért feladták az elveiket, elárulták barátaikat és ezzel egy gyilkos rendszer legitimáltak.

Vidnyánszky esetében másról van szó. Vidnyánszkyt a siker nem igazán érdekli, hiszen ha érdekelné, akkor nem halmozná úgy a pozícióit, hogy képtelenség legyen abból bármelyiket is sikeresen ellátni. Ami az irányítása alá kerül az elporlik, szétpereg. Tönkretette a Nemzeti Színházat, a Kaposvári Szinészképzőt, a Posztot, szétverte a magyar színházi társadalmat – ilyet egy sikerorientált ember nem tesz, mert ebbe kódolva van a kudarcok sorozata.

Ha egy egyszerű elvtelen karrierista lenne, akkor azt ambicionálná, hogy a saját szakmájában bármi áron sikeres legyen. Ő azonban másként működik. Nem a siker érdekli, hanem a hatalom, a bosszú, a leszámolás, arra vágyik, hogy ott álhasson diadalittasan az általa kinevezett ellenség kivéreztetett teteme felett. De persze ez a fajta hatalom- és bosszúvágy soha nem tud kielégülni, hiszen az ilyen emberek soha nem elégednek meg egy-egy újabb áldozat kivéreztetésével, mindig kielégületlenek maradnak és új ellenséget keresnek. Ezt hívjuk gonoszságnak – amikor kizárólag a pusztítás öröméért pusztít valaki, nincsen semmi más célja annak, amit csinál. És a hatalomra azért van szüksége, hogy kiélhesse gyilkos szándékát.

Sem Höfgen, sem Furtwangler nem volt sem gonosz, sem hatalomvágyó, Vidnyánszkyt viszont tényleg semmi más nem motiválja, mint ezek a legaljasabb ösztönök és indulatok. Nincs művészi cél, nem számít a siker, csak a vetélytársak eltaposása és hatalmának korlátlanná tétele a fontos. Bár nem vigasztal senkit, de most amikor már teljhatalmú, vérengző ura lett a teljes magyar színházi világnak, ugyanolyan paranoid, kielégületlen és bosszúszomjas lesz, mintha ma is Beregszászon lenne színigaztató. És mivel ugyanolyan motivációk mozgatják, mint Orbán Viktort, ezért ismerte fel Orbán benne a megfelelő embert a kényes feladatra.