Az új tanév és az akadályok

Posted by

Iványi Gábor,
a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke

>Szeptember 1-jén elkezdjük az új tanévet. Felkészültünk arra is, hogy esetleg ismételten vírusveszéllyel kell szembenéznünk.

Ebben az évben egyéb nehézségeink is adódnak (nem számítva azokat a pereket, melyekben ugyancsak egyházi státuszunk jogtalan elvétele, és a méltatlan, gyermekétkeztetéssel kapcsolatos ügyekben való hátrány okozás miatt vesztésre állunk a bíróságokon, és ezek miatt súlyos fizetési hiányoknak nézhetünk elébe). Áprilisban kezdeményeztük a következő tanévre vonatkozó köznevelési szerződés megkötését az EMMI-vel. Míg másokkal öt évre, velünk – az utóbbi időben – évente kötött megállapodást a minisztérium. Mivel vitatják egyházi státuszunkat, már hosszabb ideje nem kapjuk az elegengedhetetlenül szükséges normatíva kiegészítést. Körülbelül annak az összegnek a feléből kell gazdálkodnunk, mint amit más egyházi fenntartású iskolák kapnak.

Maruzsa Zoltán államtitkár augusztus 5-én azzal fogadott bennünket, hogy az idei évtől a minisztérium a kiegészítő támogatást nem kívánja a továbbiakban biztosítani. Szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket. Arra a felvetésre, hogy hiszen több száz gyerek végezte el az általános iskola nyolc osztályát, közülük igen sokan érettségiztek vagy szereztek szakmát, s miután nagy hányaduk mélyszegénységből jön, az iskola nyújtotta egyéb támogatás, mint családgondozás, szociális ügyintézés, utógondozás, mentálhigiénés segítségnyújtás (étkezés, ruházat, sőt családi segítség, főleg télen és élelmiszercsomagok formájában) miért ne lenne egyfajta jó megtérülés. Válasza nagyjából az volt, hogy ez is lehet egyfajta szempont. 

Nehezményezte az államtitkár úr azt is, hogy a nem kötelező családi háttér index felméréseket  alacsony arányban küldték vissza a MET fenntartású oktatási intézmények az Oktatási Hivatalnak, ezért nem tudják mérni illetve összehasonlítani az eredményeket más hasonló intézményekkel. Válaszunk az volt, hogy az említett ívek visszaküldése nem volt kötelező és egyébként sem összehasonlíthatók a mi intézményeink mondjuk a fővárosi vagy elit egyházi oktatási intézményekkel. Például volt olyan sportolónk, aki a világbajnokságra is eljutott. Államtitkár úr szerint lehetséges ilyen felvetés is.

2012-ben a Minisztérium a MET státuszának „rendezetlensége” miatt 5 éves köznevelési megállapodást kötött az Egyházzal, majd az időtartam lejárta után évente új megállapodás született. Mivel az államtitkár úr szerint már rendeződött a MET státusza, sőt Strassbourg tetemes kártérítést is megítélt nekünk, illetve mivel nincs rálátásuk az oktatási intézményben végzett szakmai munkára, ezért nem kívánnak a továbbiakban köznevelési szerződést kötni a MET-tel. Előadta, hogy a megállapodás megkötése, vagy annak mellőzése a minisztérium diszkrecionális jogköre, és ő személy szerint nem látja új szerződés megkötésének indokoltságát. A búcsúzás pillanataiban felkínálta, hogy esetleg utoljára egy évre a korábbi támogatás 50%-nak megfelelő összeggel megköthető lenne a támogatási szerződés, amennyiben abban a további támogatás megvonására vonatkozó tudomásulvétel szerepel.  (Ez az összeg az egyházi kiegészítő támogatásnak kb. az egynegyede lenne).

Felvetette, hogy amennyiben a működtetés nem megoldható, úgy a KLIK szeptember 1-től kész fenntartásába venni az intézményeket. Elismerte azt is, hogy bár nem köteles a Minisztérium megállapodást kötni, tény, hogy a támogatási szerződés megkötéséről, vagy annak mellőzéséről korábban kellett volna tájékoztatni a MET-et. Kérdésére azt a választ adtuk, hogy számunkra nem elfogadható az ötven százalékos opció, ő pedig azzal bocsátott el minket, hogy még gondolkozik.

Máig, augusztus 26-áig, még sem telefonon, sem írásban nem érkezett a minisztériumtól végső válasz.

Felháborítónak tartjuk nemcsak azt, hogy teljesen alkotmánysértő módon lassan tíz éve a Fidesz-KDNP kormányzat (több más tisztességesen működő közösség mellett) a MET-től is elvette az egyházi státuszt, és azt mindenféle nemzetközi és hazai szakmai kritika ellenére nem hajlandó helyreállítani, s arra akar kényszeríteni bennünket sok év legalitásban eltöltött idő után, mint ma alakult vallási közösség, mindent kezdjünk nulláról. Ez természetesen összes intézményünk halálát is jelentené. Ez az elbánás nem tisztességes, nem alkotmányos, nem emberséges. Erre a tényre mind a hazai, mind a nemzetközi közvélemény figyelmét fel akarjuk hívni. Amikor tiltakozunk, akkor közöljük azt is, hogy a munkánkat, amíg ebben fizikailag meg nem akadályoznak, folytatjuk, és hálásan köszönjük mindenkinek jószándékú támogatását.