Hülye gólok? Hülye edző! És egy bunkó!

Posted by

A szabadrúgás, az Újnépszabadság foci-rovata

Center

A Ferencváros Skócia hideg és esős pályáján elintézte második északi BL-riválisát, a svédek után a Celticet. Hogy miért? Abban óriási szerepe volt a két edzőnek. (A Celticnél menedzsernek hívják). A két zöld-fehér csapat játékának különösebb elemzésére sincs szükség. Elég ha csak a mérkőzés utáni nyilatkozatukat nézzük.
Kezdjük a menedzser úrral. Neil Lennon azt mondta: “A mérkőzés valójában sokkal könnyebb volt, mint amit vártam, ennek ellenére nem tudtuk megoldani ezt a feladatot. A második félidőt tökéletesen uraltuk, ennek ellenére nem tudtuk megnyerni ezt a meccset. Teljesen le vagyok törve, ennek az eredménynek nem szabadott volna megtörténnie. Végig domináltuk a játékot, kialakítottuk a helyzeteket és bekapunk két ilyen hülye gólt… Mindenkinek vállalnia kell a felelősséget ezért, elsőként nekem a csapat összeállításáért. Több mint elég helyzetünk volt ahhoz, hogy kétszer megnyerjük ezt a meccset. Mindkét bekapott találat védelmi hiba volt, az elsőnél oda kellett volna érnie valakinek a kipattanóra, a második gólnál meg egyedül volt a támadó, meg kellett volna oldanunk. Alap védekezési hibák voltak, amiket a Koppenhága ellen is láthattunk, hiába vagy ott a jó pozícióban, csak meg kéne tenned, amit kell, mégsem megy, meg is büntetik. Néhányaknak jobb hozzáállásra lenne szüksége, néha nem olyan jók, mint ahogy gondolják magukról. Ez a kiesés anyagilag is borzalmasan érint bennünket.”
Ez a derék észak-ír származású úriember, minden csak nem úriember. Egy pisszenést nem sok, annyit se ereszt meg, hogy gratuláljon a győztesnek. Mintha nem is a mérkőzést látta volna. (Talán csak a pénztárcát, amit fenyeget a kiesés a Bajnokok Lígájából az Európa Lígába?) Annyit elkönyvelhet, hogy ő is azok közé tartozik, akik nem annyira jók, mint ahogy gondolják magukról.

Szergej Rebrov értékelése

“A legerősebb eddigi európai ellenfelünk ellen játszottunk, a CSZKA-meccsnél is keményebb volt a mai. Minden a terv szerint alakult, így terveztem a játékunkat. A gyors gól persze segített a helyzeten, az ellenfél pedig talán nem lőtt eleget, csak sokat birtokolta a labdát. De nem a labdabirtoklás számít egy meccsen, hanem, hogy ki hány gólt szerez. Meglepő volt persze, hogy az ellenfél egyik remek képességű csatára nem kezdhetett, de tudtuk, hogy bizonyos passzsávokat tervez kialakítani az ellenfél, ezeket akartuk lezárni. Sokat védekeztünk az első félidőben, de lezártuk ezeket a folyosókat. A második játékrészben pedig nagyon szervezettek voltunk. A Celtic 3-4 lövésből kapott két gólt, de nem mondhatjuk, hogy a skót bajnoknak a gyengesége lenne a védekezés. Próbáltunk kontrázni, hiszen vannak gyors játékosaink,
Tokmacról is tudja mindenki, milyen gyors, és ezt ki is használja a gólhelyzeteknél. Nagyon tetszett, ahogy felépítettük a támadásainkat. Nagyon erős ellenféllel mérkőztünk meg, ezért elégedett vagyok. Nagyon jó csapat volt az ellenfelünk, de úgy gondolom, hogy megérdemeltük a győzelmet, hiszen a játékosok az eltervezettek szerint játszottak, ami persze kicsit megváltozott menet közben a gyors gól miatt. A második félidőben megpróbáltunk kontrákat vezetni, a statisztikákat még nem láttam, így a lövések számát sem. De a foci lényege nem lövésekből száma vagy a labdabirtoklás aránya, hanem leginkább az eredményből. Kicsit meglepett a Celtic kezdőcsapata, mert több támadó is ott ült a padon. De úgy láttam, hogy igyekeztek a gyors játékosokat megtalálni a passzokkal, mint Christie vagy Ntcham, mi pedig próbáltuk ezeket a passzvonalakat lezárni, az első félidőben ezt jól meg is oldottuk, nagyon szervezetten védekeztünk. Úgy véltem, hogy vannak némi problémáik a védősorban, és most két-három lövésből kaptak két gólt, persze ezek egyéni hibák voltak. De ahogy mondtam, a kontrákra rendezkedtünk be, ehhez vannak gyors játékosaink, a második gól például, mindenki tudja, hogy Tokmac nagyon gyors és használta is a sebességét. Nem mondanám, hogy gyengék a védők, egyikőjük például nagyon tetszik, ahogy indítja a támadásokat, ahogy jön a labdával. Nagyon jó ellenfelet győztünk le és nagyon boldogok vagyunk!
Szóval a passzsávok. Ez a rebrovi taktika lényege. Megakadályozni, hogy a labda A játékostól eljusson B játékosig. Hajnal Tamásegy kicsivel többet is elárult a taktikáról: “A három középpályás stabilitást adott a csapatnak, valamint az volt a cél, hogy Tokmacot és Uzumit kontrákkal játékba hozzuk. Volt, amikor működött, de nőtt a nyomás, amire viszont számítottunk. Az első félidőben nem volt nagy helyzetük, a másodikban magunkra húztuk őket és kellett is egy kis idő, de az erőnket mutatja, hogy ekkor is tudtunk gólt lőni. Szergej Rebrov nagy erénye, hogy komoly szervezettséget ad a csapatnak, emellett mindenkire támaszkodhat, Tokmac pedig egy extra megmozdulással eldöntötte a meccset. A játékosok bíznak egymásban, van egy alapjátékunk, mindenki tudja, mi a feladata, személyenként, posztonként lebontva. Önbizalommal lépnek pályára, remek egyéni kvalitásokkal rendelkeznek, és van bennük egy egészséges arrogancia, ami bizonyos helyzetekben szükséges az extra teljesítményhez”.

Ugye, ez azért másképpen hangzik, mint a Celtic edzőjének szakmai értékelése a hülye gólokról.