A vírus és a kamuoldalak

Posted by

Nagy Ágnes
A Political Capital „Oltásellenesség és koronavírus – tévhitek, álhírek és tudomány szerepe” címmel folytatott mai kerekasztal-beszélgetése élőben volt követhető a Facebook felületén, és elérhető azóta is.

Érdemes időt szánni a megtekintésére, ha az olvasó válaszokat keres, ha kíváncsi azok gondolataira, akik mindent megtesznek, hogy ebben a rendkívüli, vírusveszélyes helyzetben minél többen legyenek azok, akik megőrzik a józanságukat, és bíznak a tudományos ismereteken nyugvó tájékoztatásban.

Az asztalt Hanula Zsolt újságíró, az Index volt munkatársa, Kemenesi Gábor, Junior Prima-díjas biológus, virológus, a Pécsi Természettudományi Egyetem adjunktusa, Krekó Péter, a Political Capital igazgatója, Prinz Gyula infektológus, belgyógyász (Duna Medical Center), valamint a háziasszony, Veiszer Alinda újságíró ülte körül.

A legveszélyesebb, sok emberéletet követelő álhírek és összeesküvés-elméletek egy része a nyugati világban a védőoltásokhoz kapcsolódik. A koronavírus nyomán a nemzetközi oltásellenes mozgalom lendületet vett és megerősödött, továbbá egyes kutatások szerint egy leendő koronavírus-vakcinával szemben is erősek a félelmek. Kerekasztal-beszélgetésükön a vakcinaellenes mozgalom hazai jelenlétét és erősségét járták körbe a részvevők. Arra keresték a választ, mi a szerepe a tudomány és a politika képviselőinek az oltásellenesség elleni harcban.

Miközben pénzt, energiát nem kímélve gőzerővel folyik a világban az új fajta koronavírus elleni vakcina megtalálásért, előállításáért a küzdelem, azalatt soha nem látott intenzitással nyomulnak elénk a kamuoldalak. Ezek a „hírforrások” erős érzelmi ráhatásra építve, az ellentmondásos információk talaján kínálják fel a mindig beválni látszó legjobb magyarázatokat. A közösségimédia-használók jó tizede volt eddig is követője a legismertebb álhírterjesztő oldalaknak. Sejthető, hogy napjainkra ez az arány megnőtt, hiszen nő a fogékonyság az „egyszerű” magyarázatok iránt. Szélmalomharcnak tűnik föl a tudományos ismeretterjesztés, de nem lehet feladni, látni kell: a társadalom általános tudományos gondolkodási képességének fejlesztése az egyetlen út, hogy a politikai térbe tolt tudományos kérdések helyükre kerüljenek.

Azért, hogy sokan, és egyre többen megértsék, nem esik az egyéni szabadságjogok körébe a védőoltás beadatása, a szájmaszkviselés, a szociális távolságtartás szabályainak megtartása stb.

Sajnálatosan jó üzlet az oltásellenesség és COVID 19 bagatellizálása. A gyűlölködésre és ellenségkeresésre orientált hazai fogyasztó pedig hálás minden összeesküvés-elméletért, és napi ellenségképért. Meg is kapja – nagy dózisban. Holott van folyamatosan frissülő lista a kamuoldalakról, ahol mindig ellenőrizhető, ha gyanús egy információ. Mindannyiunk felelőssége, hogy tudjuk megkülönböztetni a híreket, információkat mielőtt tovább osztjuk. Ha nem az aktuális figyelmeztető listában ellenőrizzük a forrást, akkor legalább magát a szöveget vizsgáljuk meg, aszerint, hogy ki mondta, hol és hogyan és főleg miért mondta, írta az adott infót.

Érdekes a forrásoldal hirdetéseit is megnézni, és ha azt látjuk, hogy olyan hirdetők kínálják „portékáikat”, akik egy hét alatt használható nyelvtudást, csodás gyógyulást ígérő, azonnal ható varázsszereket ajánlanak, akkor ideje gyanakodni, hogy nem jó helyen próbálunk tájékozódni.

Jó beszélgetés volt a Political Capital ma délelőtti eszmecseréje, ahol a szakemberek ezernyi kétely, tévelygés, nemtudás közepette is reményt kínáltak arra, hogy felülkerekedhetünk a világot fenyegető kórokon és az emberi butaságon egyaránt.

infovilag.hu

Címkép: Az infovilág ábrája