Elegem van, de ki lesz Viktor utóda?

Posted by

 Elegem Van

Tudom, hogy a pocakja teljében lévő Viktor esetében korai a kérdés felvetése, ám egy könnyed nyári gondolatfutamot megér. Különösen, ha figyelembe vesszük első királyunk halálának időpontját, akit hosszasan foglalkoztatott – Henrik herceg halála után reménytelenül – az utódlás problémája. Lehet mondani, hogy hát az egy más kor volt, a XXI. század Magyarországán demokratikus választások útján dől el az ország vezetőjének személye. Lehet. Mondani. A legutóbbi fejlemények tükrében azért legyünk szkeptikusak. Örökletes címek és pozíciók országa leszünk hamarost. Az elhunyt fideszes képviselő helyett leányát indítja a Fidesz, amely egyszerre mutatja, hogy a család nem tudja elengedni a koncot, a párt pedig remakeli a Dzsentlemanus című filmet.

Három forgatókönyv mutatkozik az utódra nézve. Az első a Viktoré. Van a Viktornak egy – a nyilvánosság előtt hangoztatott – lágy és kissé karcosabb – nem nagyon propagált – elképzelése. A soft sztori szerint 2030-ig maradna, addig fosztogatná alázattal a magyar emberek pénztárcáját, aztán majd jöhet a ma még ismeretlen utód. Ez a változat egy szerény embert mutat, aki nagyjából nyugdíjba vonulásáig – 2030-ban lesz hatvanhét a kiváló ember – hagyná magát rugdosni a libernyákoktól a nép egyszerű szolgájaként. Viktor ismeretében ez amolyan lárifári, inkább a hard sztori az esélyesebb.

A kleptokrata, kokós, kurvázós kormányzásban könnyen átalakul a szeretet hatalmának krisztusi gondolata a hatalom szeretetévé. Viktor nem tudja elengedni a hatalmat, hiszen olyan jó érzés még harminc évig magángépen repkedni VIP-páholyokba, kontrollálhatatlanul hülyeségeket beszélni vastapsokat aratva, fillérekért zabálni Gundel-kaját, sajátlábra állítani a kölyköket stb. Aztán ha véletlenül meg is fordulna abban az okos fejecskéjében, hogy átpasszolná hatalmát, bizonyos ügyek esetleges elszámoltatása miatt lenne, aki kiverné belőle. Ha rajta áll, talppal fogják kivinni a Karmelitából. Aztán jöhet az utód.

Amennyiben sikerül elfogadtatnia a 133 legeslegbátrabbal a pragmatica sanctio-t, akkor lehet Rasi vagy annak valamelyik kislánya. Gazsit láthatóan nem érdeklik a hatalmi játszadozások, inkább átvenné a magyarság lelki vezetőjeként a Vidám Vasárnapos stand-up comedyt. Ha meggondolja magát, még mindig lesz lehetősége, hogy az 1. Kecskeméti Ágyú-és Űrnaszád ezred élén elfoglalja a Karmelitát, és elegye a Fater elől a csokitortát.

Sanszosabb azonban, hogy Viktor bezsongva attól, hogy fiúgyermek született a családban, megvárja míg a kis Juan Felipe megnő, és János vitézként kettévágja a török szultánt. (Erdogán, Erdogán, te szopni jársz ide.) Ez még úgy huszonöt-harminc év, addig ne álmodjon senki holmi utódlásról.

Ez a második forgatókönyv titka, amelyet az aspiránsok nem mindegyike tud. A Fideszben ugyanis vannak, akik karrierügyben még látnak teret maguk előtt. Gyurka szép szemei például az ősi Huba vezér utódaként formálnak jogot a nemzet vezetésére. És bejöhet, mert egy jól szeparált szobában néhány Napóleon és Caesar között fel sem tűnne egy alak, aki miniszterelnök úrnak szólíttatja magát. Varga Miska egy életen át tűrve leplezte ambícióját, így szépen belejött a következő néhány évtizedre. Tóni pasa okos fiú, pontosan tudja, hogy ő a büdös életben nem lehet utód. Ő a nagyon is törvényesen és tisztességesen – nézze meg bárki huszonöt évre visszamenőleg vagyonnyilatkozatát, az utolsó fillérig el tud számolni – megkeresett pár százmilliárdos vagyonkájából szeretne jól élni. Ellovagolna ő Árpijával egy könnyű porcukros világba, de sajnos ezt sem teheti. A kijáratnál ugyanis le kell adni a tisztességesen szerzett milliárdocskákat. Abból az egyszerű okból, hogy az nem az övé.

Plusz Viktor hatalmi logikája mentén nem engedi meg, hogy ilyen sok zsével és kommunikációs rendszerirányítói tapasztalattal esetleg Tóni még is csak álmodjon egy világot magának, ‘oszt ott álljon a Karmelita kapui előtt. Ravaszkodik a Tóni, miképp tudja átdobni Viktort, hogy minél több lovettát lovasíthasson meg. De ez egy külön játszma, nem utódlási probléma. Jani, a lézerbohóc, na az igen! Benne van kakaó. Mégsem lesz belőle semmi, akárhogy pucsít a fritz nagytőkének játszva a vidéki kegyelmes urat.

Viktor rég felmérte, hogy hatalmára nézve Jani bohóc a legveszélyesebb. Mert ő még nála is gátlástalanabb. Ha egy párhuzamos világban feltételeznénk, hogy a meggárgyult Viktor párás szemmel kedves fiának nevezve Janit átadja neki hatalmát, látnánk, amint a tinta száradásával egy időben alakulna át Viktor védelme házi őrizetté. Jani már csak ilyen. Minden sérelmét megtorolná, és Viktor családjától az utolsó fityinget is elszedné. Viktor ezzel tisztában van, ezért leköti Janit mindenféle nevetséges pozikkal, amelyből a ménesgazda a legszánalmasabb. Hiába ácsingózik szegény Jani miniszteri megbízásra, Viktor soha nem fogja még egyszer Budapestre engedni. Viszont jót röhög az önmagát alázó hódmezővásárhelyi vesztesen.

És a titkos favorit a Petya! Az Adria alsó kövén ültem, és néztem, hogy úszik el a Lady Mrd. Meg Petya utódlása. Nekem alapból szimpi a srác. De egy éve észrevettem rajta, hogy idegileg az összeomlás határán van. Elfáradt. Kapkod, összevissza beszél. Ha ez mások számára is láthatóvá válik, a nyilvánosság előtt lehet összeomlasztani valami személyre szabott provokációval, ami vérciki lenne. A luxusjachtozás pedig az emberek szemében odalökte helikopteres Tóni mellé. Jövője a következő hetekben eldől, figyeljünk. Ha Viktor visszavonja és pihenteti, akkor lehet belőle utód, ha viszont ügyesen felszínen tartatja a jachtos kiruccanást, akkor Peti állhat a ház előtt, amíg akar.

A harmadik forgatókönyvnek is van két verziója. Az egyik egy gyors kormányváltás annak minden hordalékával. Ha Trump novemberben kikap, a demokraták nem sokáig hagyják a magát Trump mellé kozmáló Viktort regnálni. Putyin orál jobbágyának mennie kell. Próbál persze a Viktor okosan amerikai fegyvereket rendelni – tanult az F-16-osok elutasításából -, de ez kevés, ilyet az új báb is tud majd. Ha kap egy ajánlatot, és elfogadja, szépen távozhat. Csicskái viszont komoly bajban lesznek. Ha nem fogadja el, kiderül, hogy aranyból van a wc a Cinege úton.

Amennyiben Trump marad, lassabb folyamat veszi kezdetét. A reálgazdaság lejtmenetben, az infláció magas, a társadalmi rendszerek összeomlása a nyakunkon. Meg lehet hosszabbítani a népi felismerést propagandával, de egyszer valóság nagybátyánk betoppan. Szerencsés esetben választáson, nem annyira szerencsés esetben repül a sapka. Felmerül, hogy ki lehet az új góré. Nagy valószínűséggel valami Károlyi Mihály reinkarnáció, aki szépeket fog mondani, cselekedni viszont képtelen. Szerencsétlenebb verzióban Kun Béla a véres szájával és Lenin fiúkkal. Na ezektől mentsen meg a Jóisten! Reálisan nézve van azonban egy Viktorra nagyon veszélyes ellenzéki, akinek neve: … Majd megmondom mi, mit gondoltak?

Az egy emberre alapozott ország gyenge, beszoptuk már párszor. Normális politikai versengésre lenne szükség, amely rendszertanilag termeli ki magából az alkalmas vezetőt. Ennek hiányában marad ez a bizáncias hatalmi helyezkedés, amelyből elegem van.

https://elegemvan.blog.hu/