Vegye fel a mentőmellényt, de ne essen pánikba!

Posted by

arthurthedent

Na, ezt sem gondoltam volna, hogy valaha megismerhetem ezeket a hangfelvételeket. A gépeken amiken repültem mindig csak arról beszéltek, hogy “abban a nagyon valószínűtlen esetben, ha vízre szállunk le”… és akkor itt van, nesze, “rövidesen vízre szállunk le”, ugye milyen más hangja van?[1]

Persze nem kell megijedni, a magyarázat egyszerű. Az egyik kedvenc Youtube szerzőm, aki mindenféle retró elektronikus cuccokkal foglalkozik vett egy lestrapált Boeing 757 magnót az eredeti szalagokkal. Azokon talált ilyen bejelentéseket, hogy “vegye fel a mentőmellényt, de ne essen pánikba“… Huhh!

Felfújtad?! Halott vagy öregem, ne nézz, halott vagy!

És akkor egy bónusztanács, ami akár az életedet is megmentheti: minden esetben, amikor elmondják, hogy húzd fel a mentőmellényt elmondják azt is, hogy még ne fújd fel. Feltételezik, hogy szolgaian követed az utasításokat, nem fogod felfújni a mentőmellényt annak ellenére, hogy fogalmad sincs mi a fenéért kellene várnod vele amíg az óceán közepén nem találod magad. Nos, jobb ha tudod miért…

Ha betör a víz a kabinba és van rajtad egy felfújt mentőmellény, akkor az szépen feltapaszt a plafonra és esélyed sem lesz kiszabadulni a kabinból, ott fogsz meghalni. Ráadásul ha egy ember felfújja a mentőmellényt, akkor biztos lesz pár aki követi, ezek mind meghalnak a plafonra tapadva és a mögöttük lévők sem tudnak kiszabadulni annak ellenére, hogy ők mondjuk betartották a szabályokat és nem fújták fel a mentőmellényüket.

Szóval ja, a mentőmellényt felfújni a kabinon belül nem bocsánatos vétek, hanem halálos bűn. Nem is értem ezt miért nem hangsúlyozzák ki, úgy beszélnek róla, mintha egy mellékes udvariassági kérdésről lenne szó.