Alakul az új-Index

Posted by

Tegnap, eldőlt, hogy Szombathy Pál lesz a tömeges távozások következtében épp újraszervezés alatt lévő Index.hu főszerkesztője. Szombathy négy főszerkesztő-helyettese közül az egyik Kitzinger Szonja újságíró lesz, és a magazinos tartalmakért felel majd. A Media 1 értesülései szerint az Index.hu új stábjának tagja lesz a Media1 információi szerint Bugyinszki György, a Népszabadság egykori szerzője, aki dolgozott régebben például a Vasárnapi Híreknek és a Narancsnak is. Szintén csatlakozik a stábhoz Hercsel Adél, aki az elmúlt években a hvg.hu-nak volt a munkatársa, majd később szerzője, de dolgozott korábban a Mandinernél is, mostanában pedig főleg az nlc.hu-nak (Nők Lapja Café) írt. Az Index új stábjához csatlakozik majd Szalai Szabolcs, az LMP-közeli Jövő TV alapítója is.
A Magyar Hang szerint Szalai Szabolcs megerősítette, hogy a laphoz megy, de ennél többet nem kívánt mondani. Hercsel Adél nem kívánt nyilatkozni.
A hvg.hu az Index belső ügyeire közelről rálátó forrásoknál igyekezett ellenőrizni a Média1 értesüléseit, ám ezeket mint végleges döntéseket egyelőre nem erősítették meg. Azt viszont igen, hogy a lap valóban több főszerkesztő-helyettessel működik majd, és folyamatban vannak a tárgyalások, egyeztetések. Az Index korábbi stábjának tagjai júliusban jelentették be, hogy távoznak, miután Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke és az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt.
A távozó indexesek közül sokan most még a felmondási idejüket töltik, bár többen is vannak, akiket felmentettek a munkavégzés alól. Többségük néhány napon belül azonban „szabadul”, így az Index stábjának újraszervezése sürgőssé vált a médiavállalat számára, melynek elnöke, Bodolai László korábban a Media1 műsorának azt nyilatkozta, tovább akarják működtetni az Indexet a tömeges távozások után is. A távozó indexesek a Facebookon kedden közzétették, hogy tudomásuk szerint végül a volt Index-stábból senki sem gondolta meg magát, nem marad az Indexnél. (Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke korábban erre számított.) A Media1 információi szerint hiába álltak fel egységesen, mivel nem tudnak teljesen együtt maradni a volt indexesek: a HVG-hez (korábbi munkahelyére) visszatérő Dezső András oknyomozó újságíró mellett több más szerkesztőséghez is érkeznek volt indexesek, sőt némelyikük információink szerint már meg is kezdte a munkát. Olyan távozó indexes is van, aki az újságírást magát is abba hagyja, elege lett a magyar médiaviszonyokból.Ami az elbocsátott főszerkesztőt, Dull Szabolcsot illeti, ő fél éven át nem állhat munkába versenytársnál, mivel ha megtenné, ezzel szerződést szegne és elveszítené a versenytilalmi korlátozásért fizetett juttatását.

Címkép: Dull Szabolcs főszerkesztő távozik az Indextől.