Helyettetek is szégyellem magam

Posted by

Horn Anna  

Olyan jó, amikor az embernek sok kedves barátja van Magyarországon, és ők töretlenül gondoskodnak arról, hogy véletlenül se kelljen kávéval kezelnem a krónikusan alacsony vérnyomásomat. Érkezik egy üzenet, benne egy link, amelytől garantált a jobblét, vagy talán még egyéb is.

A  mai  egyik  cukiságot a CÖF oldalán pár napja  megjelent ocsmányság jelentette. A remekmű címe: „Migránsok térképezik fel Budapestet”. Majdnem négy és fél ezer ember osztotta meg, vagy kedvelte. 

A cikk olyan, amilyen csak telik valakitől, aki egy barnább bőrű turistát látva azonnal a menekültekre asszociál. Akiket már régóta megfigyelés alatt tart, mert azok szerinte igen elszaporodtak mostanában a templomaink körül.  Felhívást is közzétett a rendkívüli módon aggódó honfitárs, miszerint vigyázzunk egymásra, és küldje el mindenki a gyanús fotókat olyan ismerőseinek, aki a Rendőrségen vagy a Honvédségnél dolgozik. Merthogy a szerző sejti, miért fotózzák a migránsok a templomainkat.

Hát én, basszuskulcs, nem sejtem. Vagyis azt gondolom, több év menekültekkel folytatott munka után, hogy a migránsok nem járnak hátizsákkal semmilyen nagyváros utcáin, és ha igen, nem templomokat, hanem „mosogatót keresünk” típusú hirdetéseket fotóznak. A terroristák meg elsősorban nem fényes nappal, mobiltelefonnal a kezükben keresik a következő célpontjukat, hanem műholdakon keresztül, sokkal fejlettebb technikákat alkalmazva döntik el, hol és mikor gyilkolnak majd legközelebb. 

Tény, hogy a cikket olvasva azt meg kell állapítanom: nyelvtani dimenzióban legalább egy viszonylag művelt ember írását „élvezheti” az, akinek ez örömet okoz. Azt viszont képtelen vagyok felfogni – megállt az eszem, és azóta is ácsorog –, miért jó az bárkinek, és mire jó az neki, ha folytatja a nép butítását,  a külföldiekkel szembeni gyanakvás és gyűlölet keltését, és miért kell egy soha nem látott emberről feltételezni, hogy rossz szándékkal fotóz bármit is, bárhol, akár Budapesten, akár bárhol máshol.

Idézek a kiváló szerzőtől, mert soha nem leszek olyan tehetséges, hogy magamtól ilyet leírjak:

Már a karantén két hónapja alatt megfigyeltem, hogy migránsok szisztematikusan fotózzák, térképezik fel Budapestet és vélhetően az egész országot.

Milyen a szisztematikus fotózás? Van pár fotós ismerősöm, megkérdeztem őket, mint jelent a szakkifejezés. Nem árulom el, kell egy kis agymunka mindenkinek, hasznos az elbutulás ellen. 

Vélhetően az egész országot. Vajon honnan ered ez a gondolatnak nem nevezhető mondat? Ment a nyomába a hátizsákosnak, vagy a karantén alatt szembejövőknek, és elutazott velük például Pécsre, ahol az a nyomorult a Dzsámit is lefotózta? 

Drága (mert sokba kerültök nekünk, adófizetőknek) CÖF és társai! Miért igyekeztek fenntartani és tovább szítani azt a tömény sz@rt a magyar emberekben, amivel egy évtizede a kenyeres gazdátok trágyázza az országot? Mennyi morzsát kaptok azért, hogy valakit – akinek csak a hátáról tudtok egy elmosódott fotót produkálni, annak bizonyítására, hogy mennyire veszélyes a templomainkra, keresztény értékeinkre, blablabla – megpróbáljatok lejáratni?

Helyettetek is szégyellem magam, mert még mindig magyarnak vallom magam. Ezerszer leírtam már, de nem lehet elégszer: mindig van lejjebb szép országomban. 

kolozsvaros.com