Pont, pont, vesszőcske

Posted by

Takezo
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke a kiegészítő nyugdíjemeléssel kapcsolatos népszavazási kérdést nyújtott be Nemzeti Választási Bizottságnak. A kezdeményezés célja az lett volna, hogy NE KELLJEN NOVEMBERIG VÁRNI A NYUGDÍJ KOMPENZÁCIÓVAL, ha látható, hogy az infláció magasabb a tervezettnél, akkor negyedévente a vizsgálat után kapják meg a nyugdíjasok az őket megillető összeget.

A kérdés konkrétan így hangzik ( jogi szöveg következik): “Akarja-e Ön, hogy a Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62.§ (3) (4) bekezdését az Országgyűlés úgy módosítsa, hogy; Amennyiben a fogyasztói árak növekedésének negyedévi tényadata legalább egy százalékponttal meghaladja a törvényben rögzített éves előrejelzés mértékét, akkor a soron következő negyedévtől a különbözettel azonos mértékű kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani?

Ezt azonban a fideszes pártkatonákkal feltöltött bizottság egyhangúlag elutasította, azzal az indokkal, hogy a beadott kérdésnél 62.-NÉL A PONT ÉS A PARAGRAFUSJEL KÖZÖTT NEM VOLT SZÓKÖZ, ÉS A 3-AS ÉS A 4-ES KÖZÖTT NEM VOLT KÖTŐJEL!!!

Kifogásolták még, hogy az adott szövegkörnyezetben, nem kell nagy t-vel írni a társadalombiztosítás szót.  Tartalmi kifogást is írtak, mert szerintük a pontosan használt szakmai terminusz technikusz helyett (fogyasztói árindex), egyszerűen inflációt kellett volna írni, hogy a népszavazáson résztvevő embereknek egyértelmű legyen mit támogatnak. Gondolom, ha ez történt volna, akkor pedig pongyola megfogalmazás miatt dobták volna vissza, mert egy népszavazási kérdésben nem lehet a köznyelv szerint fogalmazni, oda úgy kell, ahogy az a a törvényben és a KSH honlapján is van. Tipikus esete a viccnek, ha van rajta sapka az a baj, ha nincs akkor az. Ebben az országban már nincs joga senkinek se, csak papíron, kivéve a Fidesz gyevi bíróit…

Címkép: A Nemzeti Választási Bizottság eskütétele