Mindez csak mese?

Posted by

Gellért András
>Pár perccel ezelőtt ezt a kedves üzenetet kaptam egy volt osztálytársamtól: Szia Bandi! Meddig szeretnétek még maszkot hordani? Influenza járvány idején is fogod hordani, mert legalább annyira veszélyes. Modern gondolkodású srácnak ismertelek eddig, ne hagyd, hogy a gépezet bedaráljon. Nincs kedvem sokadjára vitázni. Amúgy is mese az egész….

Kedves felnőttek! Ma én mondok nektek esti mesét. Remélem már ágyban vagytok! Vagy még nem, mert home office-ban el kell intéznetek egy nagyon fontos munkát? Értem, mindig a cég az első. És ugye, még éjfélig kötelezően ki kell kitöltenetek a munkavégzésről szóló excell-táblázatot is? Esetleg főztök, mostok, leckét írtok a gyerkőcöknek? Netán éppen siettek hazafelé, és útközben MP3-ban, netán streaming üzemmódban máris engem hallgattok? Sipirc az ágyba!!!

A mai mese Maszkos Frodóról szól, aki valójában nem más, mint a csodálatos Imre bácsi.Imi, a békásmegyeriek szívében, emlékeiben él. Igazi lakótelepi hős volt, tündér, Télapó és házmester egyszemélyben, aki a közösségéért áldozta erejét, tudását, hitét. Az életét. Ő azonban sosem múlik el, ma is ott lélegzik a lépcsőházban, a kopott füvű parkban, köhög, tüsszent, tesz-vesz, magyaráz, zsörtőlődik (csakis a jó szándék munkál benne), Imre bá szeretnivaló lénye erőt ad még a legnehezebb, gyilkos pandémiák idején is.

Ő volt az, aki csupa szépre és jóra tanította szomszédait, rokonait, egykori munkatársait. Mindig azt hirdette, “ne takard el arcodat, mert ki eltakarja, az hamis próféta, ha pedig nincs takargatnivalód az életben, akkor félned sem, mert arcodat csak a fény, a tiszta levegő, és az igazság szentsége érheti”. Ilyen bölcsességek vezették az élet hosszú ösvényein, negyvenhét éven keresztül, mígnem láz kezdte gyötörni testét, tüdeje pedig nem kapott oxigént. Akkor megállt, a születésnapja után egy nappal, majd azt üzente imádott lakóközösségének:”tévedtem…takarjátok…orr….kell a masz…”

Többre nem maradt ereje. Imre bácsi elment, a gyászoló sokaság pedig az iránta való tisztelet okán elnevezte Maszkos Frodónak.A temetés után rendezett vidám utcabáli megemlékezésre és népünnepélyre elképesztően sokan mentek ki, természetesen fedetlen arccal, ahogy azt korábban Imre bácsi tanította nekik. Az emberek becsukták a szemüket, a Nap felé fordultak, és hagyták, hogy a fény átjárja az arcukat. Három héttel később, nagyon sokan követték Imre bácsit. Kedves felnőttek! Holnap Intubációs Pannáról és az ő endotracheális tubusáról beszélek majd nektek, valamint azokról doktor bácsikról és nénikről, akik nagyon szomorúak, mert sajnos ezen a héten is sokan haltak meg az intenzív terápiás osztályokon. De ne féljetek, mert ugye mindez csak mese. Aludjatok jól, álmodjatok szépeket.