Tíz mondat a libernyákokról

Posted by

Néhány ilyen libernyákot, akikkel vitatkoznom kellett, azért még elviszem a hátamon. (Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli vitapartnerekről, Magyar Rádió, 2020. július 24.)

A „libernyák” szót a nyilvánosság előtt kifejezetten náci hajlamú megszólalók használták a legnagyobb megvetés kifejezésére, a liberálisok elleni nagyon durva támadásra. Ha egy miniszterelnök ezt a szót használja, akár tudatosan, akár csak kicsúszik a száján, akkor ezzel a csoporttal azonosul. (Kálmán László nyelvész, Facebook.com, 2020. július 24.)

Jön az illibernyák Index. (Rab László újságíró, VárosiKurir.hu, 2020. július 26.)

Az ELTE BTK HÖK-képviselői már 2013-ban használták ezt a szót a gólyatáborba jelentkező lányok kategorizálására. (Huszár Ágnes nyelvész, Élet és Irodalom, 2020. július 31.)

Ha lemossuk róluk a púdert, a dögös hiphopbanda helyett frusztrált igazságharcosokat kapunk, akik intoleráns toleranciát hirdetnek. Elrettentő példáként álljon itt öt libernyákság. (Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, a KESMA-kuratórium elnöke. Magyar Nemzet Online, 2020. augusztus 5.)

Vannak ezek az emberjogi harcosok, akiket én csak libernyákoknak nevezek. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2020. augusztus 7.)

Ez a szerencsétlen libernyák is nagyon szeretne valami frankó és ütős kis autós tesztet írni, de a végén mindig valami szélsőlibsi őrjöngés kerül ki a kezei közül. (Apáti Bence publicista Winkler Róbertről, a Totalcar vezető szerkesztőjéről, Hír TV, 2020. augusztus 7.)

Még pár kútmérgező libernyák felmond, és egész jó kis egyetem lesz ez az SZTE. (Pilhál Tamás újságíró a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, PestiSrácok.hu, 2020. augusztus 8.)

Persze mit várunk Gyurcsánytól, Dobrevtől, Ujhelyitől vagy a momentumosok siserehadától. Ezek a mi libernyákaink, másképpen posztkommunistáink, neoliberálisaink, neomarxistáink. (Horváth K. József újságíró, 888.hu, 2020. augusztus 9.)

A kormánymédia az első miniszterelnöki libernyákozás után önfeledten lubickolni kezdett a kifejezésben. (Bordás Gábor újságíró, 24.hu, 2020. augusztus 10.)

Szerkesztette: Zöldi László