Ígérik a győri patkányfészek eltakarítását

Posted by

Kulcsár László
>Rég várt levelet kapott percekkel ezelőtt szerkesztőségünk a győri városházától. Központi témája a győr-újvárosi Iszkápa közi/Tűz utcai sok száz köbméteres szemét- és hulladékgyűjtemény. 

Azért, hogy ne csigázzuk az érdeklődő olvasó kíváncsiságát, ide írjuk: a levél témája ígéret az áldatlan állapotok fölszámolásáról.

Ilyenkor szokta megállapítani az újságíró: mégsem élt hiába. Jó esztendőnek és benne polgármester- meg sajtófőnökök váltásának kellett eltelnie, bekövetkeznie ahhoz, hogy Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata végre foglalkozzék a lapunk által jó esztendő alatt legalább tízszer megírt áldatlan állapottal.

Mit áldatlan!? Tarthatatlan, közegészségügyileg pedig különösen veszélyes állapottal. Veszélyes, mert egyrészt hatalmas patkányfészekké „lépett elő” az egyébként barokk városnak, a folyók városának, egyetemi városnak, Audi-városnak is aposztrofált ősi település egy része a nyugati végeken, másrészt pedig szemét- és hulladékteleppé is.

Ezt kifogásolta az Infovilág szerzője nem egyszer, nem kétszer, nem háromszor…legalább tízszer – egy év alatt. Fölébredtek, ki tudja, milyen álmukból az ellenzékinek mondott pártok is, és két hónappal ezelőtt rendkívülinek nevezhető sajtótájékoztatót tartottak a sok száz köbméteres szeméthalom mellett – kíváncsi patkányok jelenlétében.

(Volt helyi, tehát győri újságíró, aki még csak nem is hallott erről a borzalomról, a köz egészségét veszélyeztető, lakóházak övezte szeméttelepről.)

Az elöljáróban említett levelet Adorján Andrea polgármesteri főbiztos írta alá. Első mondatában megállapítja:

„A Városháza Győrben lendületesen és folyamatosan dolgozik.”

Aztán rátér a lényegre: „Ön leír egy cikket, átküldi nekünk, majd várja a megoldást.” Bizony, ez így szokott lenni, bár ebben a témában nem EGY, hanem legalább TÍZ írás jelent meg a 20 évvel ezelőtt alapított és azóta folyamatosan frissülő Infovilág hírportálon. Egészen a mai napig – bár a győri önkormányzat valamennyi írásunkat megkapta – semmi sem történt.

Vagy mégis: két sajtófőnök távozott a városházáról, és egy polgármester a regnálása szerencsésnek nem mondható 13. évében nem éppen dicsősége teljében távozni kényszerült, új ember ült a helyére.

„S milyen jól teszi, mert ön is, a lakosok is leírják nekünk azt, ami zavarja őket. Mi pedig dolgozunk rajta” – folytatódik az új polgármester főbiztosának a levele. Sok újdonság ebben a megállapításban nincs, tekintettel arra, hogy az újságíró dolga a hiányosságok feltárása és megszüntetésük sürgetése is.

„A Tűz utca/Iszkápa köz kapcsán is elmondható, hogy jó ütemben haladunk” – írja a polgármesteri főbiztos. Valóban így van: ami évtizedig váratott magára, az megoldódni látszik az új polgármester regnálásának hatodik hónapjában.

(Ez mégis csak gyorsabb, mint a budapesti főpolgármester tempója, aki a kormánypárt szerint kilenc hónap alatt sem tudta fölújítani a Lánchidat; bezzeg kormánypárti elődje tíz év alatt is képtelen volt rá…)

A győri polgármester főbiztosának levele ekként folytatódik: „A magánkézben lévő terület tulajdonosával Dézsi polgármester úr megegyezett, a területet átadja (az eddigi tulajdonos! – a szerk.) a városnak.”

Az alábbi megfogalmazás kissé homályos, de nem az a lényeg, hogy végül is ki ült le a tulajjal, hanem a tény:

„Leültem a terület tulajdonosával egy megbeszélésre, elmondtam, hogy rendet akarunk. Elmondtam azt is, hogy ha beleegyezik, hogy területéről elszállítsuk (a) sok szemetet, akkor bizony az elszállítás végösszege meghaladja a telek értékét. Nem igazságos, hogy mi fizetjük, hiszen ő nem tartotta rendben a területét. Így közös nevezőre jutottunk, az úr átadja a városnak a telek tulajdonjogát. Mi pedig felszámoljuk a szeméttelepet” – zárul a főbiztosi levél.

Köszönjük az értesítést. Ígérjük, hogy ha közlik velünk a szemételszállítás megkezdését, tüstént képes tudósításban számolunk be róla, és majdan a munka befejezéséről is. Elvégre évtized múltán történelmi pillanat tanúi lesznek újságírók és érdeklődő választópolgárok egyaránt.

Az infovilág írása