Kampánycsend, amíg van internet-hozzáférésem

Posted by

Bárász Péter
(belarusz tudósítás)

>Korábban már leírtam a kampánycsend szót, bár akkor azt értettem rajta, hogy immár teljesen ellehetetlenítették az ellenzéki jelöltek bármiféle megszólalását. Most a szombati napról akarok elmondani egy pár dolgot, amikor ugyanis jogi értelemben volt kampánycsend. Voltam olyan mazochista, hogy sokszor kapcsoltam be a tévét és kapcsolgattam körbe a csatornákat. (Ezt pontosan ennek a posztnak a kedveéért tettem. Pedig máskor napokig, időnként hetekig nem rá se nézek a tévére.) Eltaláltátok: egyszer sem sikerült úgy körbekapcsolnom, hogy legalább az egyik műsoron ne Lukasenka lett volna – főleg a negyedikei szózatát ismételgették. Közben az előállítások, letartóztatások száma egyre csak növekedett.

Az összes ellenzéki stáb vezetőjét bevitték, legalább ketten (köztük Cihanouszkajáé) legalább hétfőig benn is maradnak: akkor állítják őket bíróság elé. Lehet, hogy az egyik, általában álellenzékinek tartott jelölt, még sem annyira ál-, hanem egy kicsit ellenzéki – tudniillik az ő stábjával is ugyanez történt. Este fél tizenegy után kiszállították Kalesznyikavát a kocsijából és elvitték. Később bocsánatot kértek tőle és elvitték oda, ahová menni szándékozott. Adminisztratív hiba történt.

Cihanouszkaját, a saját emberei nem engedték haza, mert ott már vártak rá. Éjjel a belügyminisztérium kiadott egy közleményt, hogy a) semmilyen rendbontást nem fognak tűrni és b) 24 órás védelem alá vették az összes szavazóhelyiséget. Nos, itt két költői kérdést érdemes feltenni.- Minek őrizni az urnákat, ha az összesítő jegyzőkönyvek már réges-régen készen vannak? (Egy barátom a saját körzetében megfigyelő. Ők 16,1%-os részvételt számoltak össze az 5 nap idő előtti szavazás során. Ugyanez az érték a bizottságnak 48,7%-ra jött ki.)

Rendben tegyünk most egy pillanatra úgy, mintha úgy mennének a dolgok, ahogy hivatalosan kommunikálják. Miért pont szombatról vasárnapra virradó éjjel kezdték el védeni a szavazóhelyiségeket? Miért nem kedd reggel, amikor is először megnyitották őket?

p.s. Néhány szó Cihanouszkajáról. Tegnapi interjújában elmondta, nem biztos benne, hogy nem volt-e hibás döntés a jelölése. Ne feledjük: férje börtönben, gyerekei valahol Európában – bujkálnak. (Jut eszembe: Capkala Kijevben bejelentette, hogy sajnos addig nem tud hazatérni, amíg Lukasenka hatalmon van.) Ha Cihanouszkaját éjjel elvitték volna, nem ez lenne az első eset, amikor hivatalosan bejegyzett elnökjelöltet elvisznek, még mielőtt ez a státusa megszűnne, tehát a szavazás hivatalos befejezése előtt. A legkirívóbb példa Uladzimir Nyakljajeu esete, akit 2010. december 19-én még az urnák lezárása előtt vertek félholtra, majd loptak ki a mentőkórház intenzív osztályáról egy szál pokrócban.

Ezért kezdtem akkor őt fordítani/publikálni.Cihanouszkaja megint vett egy mély lélegzetet és felszólította szavazóit, hogy ma este nyolc után a saját szavazóhelyiségeiknél gyülekezzenek, tartsák ellenőrzésük alatt, hogy milyen helyi jegyzőkönyv készül. Ne hagyják, hogy már ott ellopják a szavazataikat!

C