Gödről dióhéjban

Posted by

Fábián András

>Most ez megy nálam. A dióhéj. Tegnap Szigliget, ma Göd. Mit lehet tenni, ha az események nem mindig a fővárosban történnek. Igazából nem is nagyon érdekelt eddig ez a gödi dolog, de egy ismerősöm szóvá tette, hogy miért kell a helyi biliben támadt viharból országos szagkeverést csinálni, és ez elgondolkodtatott. Valóban nincs ennek az egésznek akkora jelentősége, hogy országos üggyé nője ki magát? Ha ez így lenne, nagyon szomorú lenne, mert akkor már teljes az apátia, a minden mindegy, legyen, ahogyan lennie kell.

Végülis Rónai Sándornak, az ezerszer elátkozott DK EP képviselőjének Donáth Annához címzett és nyilvánosságra hozott levele (https://www.facebook.com/ronaisandor/posts/1675204799302778?__tn__=K-R) adta meg a végső lökést ahhoz, hogy elmondjam az ügyben a véleményemet. Gyorsan hozzáteszem: nem volt jelezve az irományon, hogy „nyílt levél”. Ez kétszeresen is jó és fontos: egyrészt, mert mint azt már többször leírtam, a nyílt levelet sokan el szokták olvasni, kivéve a címzettet, másrészt mert én viszont soha nem szoktam nyílt levelet elolvasni. Szóval Rónai képviselő úr a kissé terjengősre sikerült levelében mindenki számára világosan és egyértelműen leírja végre, hogy mi a baj a Momentum gödi polgármesterével. A lényeg: Balogh Csaba polgármester (Momentum) ellen egységesen szembehelyezkedtek a korábbi szövetségesek, az LMP, a DK és a Jobbik önkormányzati képviselői. A testület végül olyan döntést hozott, hogy két hétre felfüggesztette a polgármestert. Persze csak a működésében és feladatainak ellátásában. Ne gondoljon senki semmi durva akcióra. A polgi sem volt rest, és belengette, hogy felfüggesztésének lejártát követően kezdeményezni fogja a testület feloszlatását.

Történt mindez azt követően, hogy Balogh Csaba a Fideszhez köthető emberekkel igyekszik feltölteni a polgármesteri hivatalt, és tárgyalást kezdeményezett a helyi Fidesszel is annak érdekében, hogy Pintér Györgyöt, a Fidesz képviselőjét nevezzék ki alpolgármesternek. Nem lenne azzal semmi baj, ha valaki az elmúlt tíz évet követően is még annyira naiv lenne, hogy azt hiszi: gesztusokkal lehet hatni a Fideszre és a király embereire.

Göd, koalició

Ennél azonban most többről van szó: úgy tűnik, hogy a polgármester úr a kádertartalékait a kormányhoz közelálló körökben véli fellelni. Borbíró Mihály, Mészáros Lőrinc barátja lett a polgi főtanácsadója. A korábbi, Fideszes önkormányzatban is ugyanezt a munkakört betöltő Szinay József maradt a város jegyzője. A budakalászi fideszes, Újlaki Anikó is átbútorozott Gödre, ő lett a beruházási osztály vezetője. „A (polgármester – a szerző) közbeszerzési tanácsadója pedig az a Lucsik János lett, aki a korábban (csalás miatt, a panamai hatóságok által elrendelt – a szerző) nemzetközi körözés alatt álló Welsz Tamás üzlettársa volt, valamint a Sólyom Airways alapítója. Ezek után talán nem is meglepő, de és kulcsszerepe volt a fideszes városvezetés korábbi ügyeiben.” (SIC!) – írja Rónai.

Itt azért tennék egy zárójeles megjegyzést azoknak, akik már nem vagy nem nagyon emlékeznek a Welsz-ügyre. A nemzetközi szélhámos, a kérészéletű Sólyom Airways tulajdonosa, arról volt híres, hogy jó pénzért lehetett nála Bissau-guineai állampolgárságot és útlevelet vásárolni. Kliensei közé tartozott a hajdan jónevű Simon Gábor MSZP-s politikus is. A több állampolgársággal is büszkélkedhető vállalkozó különös véget ért az elfogására és előállítására kirendelt rendőrautó hátsó ülésén. Ma azt állítják öngyilkos lett. Ami meg ezt az állampolgársági és útlevél ügyet illeti, nem véletlen hogy sokan egyből a Rogán Antal nevéhez köthető letelepedési kötvények ügyére gondolnak. Az is nagy üzlet volt, egyetlen apró különbséggel. A letelepedési kötvények árát nem egyes kitüntetett „útlevél-igénylők”, hanem az összes magyar adófizető fizette/fizeti. Milliárdokról van szó.

Szóval, Balogh Csaba káderpolitikája kiverte a biztosítékot a Momentum szövetségeseinél. Gondolom, bosszantotta őket, hogy ők nem kapnak megfelelő beosztásokat, jó fizetéssel. Meg persze az is, és talán leginkább az, hogy ők komolyan úgy gondolták: a választások után a választók akaratának megfelelően leváltják a korábbi korrupt városvezetést. Ehelyett kaptak egy titkos Fideszes polgármestert, aki úgy gondolta, hogy minden úgy van jól, ahogy az volt.

Eddig, bár ez egy nagyon szomorú történet így is, még csak a vihar a biliben esete forog fenn. Ámde közbelépett az országos politika, így aztán tágult a kör. A Momentum – ki tudja milyen érett megfontolás után, talán betyárbecsületből – Balogh mellé állt.

Rónai most a másik oldal képviseletében, a tények hangján szólalt meg. A tényekkel meg, ugye, nehéz vitatkozni. Mégis többen felvetették: miért kellett a pártok belső szennyesét kiteregetni? Miért nem tudták a vitákat csendben, házon belül lerendezni? Miért kellett kockáztatni a közelgő választások idején nélkülözhetetlen, a választók által is megbízhatónak látszó akarategységet? Ezzel gyengítették az irántuk formálódó bizalmat, megkérdőjelezték a kormányzásra való alkalmasságukat. Szavazatokat is veszíthetnek. Ráadásul a két legnagyobb ellenzéki párt ugrik egymás torkának! Nahát.

Ilyen és efféle morgolódások hangzottak. Mindezeknek persze semmi közük a probléma lényegéhez, viszont a probléma lényegének nagyon is sok köze van az országos ügyekhez. A probléma lényege ugyanis az, hogy egy pártszövetség Gödön leváltotta a Fideszt. A pártszövetség egy tagja ezt követően arra szövetkezett a Fidesszel – és most ebben a pillanatban mindegy, hogy milyen megfontolásból – hogy a ráruházott hatalmánál fogva maga mellett tartsa azokat a leváltott Fideszeseket, akiket említett pártszövetség éppen el akart onnan demokratikus úton távolítani. Két lehetőség van: vagy egy árulóval állunk szemben, vagy egy olyasvalakivel, akit a Fidesz épített be az ellenzék soraiba. Ismerjük a hatalom efféle huncut megoldásait. Akármiről is van szó, joggal tehetjük fel a kérdést: helyénvaló az önkormányzati képviselők felháborodása? Válaszom: igen, helyénvaló.

Az ügy pedig attól válik országossá, hogy nem egy ilyen eset van, hanem ez egy tipikus eset. Ne gondoljuk, hogy ez a Balogh polgármester az egyetlen, aki beférkőzött az ellenzék soraiba. A Fidesz nem bízza a véletlenre a dolgokat. Eddig is tucatjával buktak már le a beépített alvóügynökei. Nem sajnálják őket, hiszen ezzel is az ellenségen belüli feszültségeket és ellentéteket tudják fokozni, az éppen érintett pártok egységét bomlasztani.

Ezért nem csak helyi ügy a gödi polgármester esete, és ezért kell róla országosan is beszélni. Különösen, mert a Momentum egyre több tapasztalatlan fiatalt vonz magához. Sokszor elhangzott már, hogy ez a párt is, mint annak idején az LMP és a Jobbik, a Fidesz kreatúrája, amelyekkel a hatalom a fiatalabb generációt célozta meg. A bizalmi helyeken ülő, a „valós célokat és feladatokat” ismerő káderek mellett azonban tömegével csatlakoznak megtévesztett és félrevezetett emberek. Ők valóban komolyan gondolják azokat az elveket, amelyeket a párt a zászlaján lobogtat. Ha pedig lelepleződne a valós cél, megbukna a manipuláció, akkor sincs semmi baj, hiszen az eredmény egy csomó, politikából kiábrándult, a hazug politikusoktól megcsömörlött, apolitikussá váló ember. Másik lehetséges és kívánatos végeredmény pedig az „Ezeknél még a Fidesz is jobb!” konklúziója. Ez pedig már nem csak a gödi polgármester és a Fideszes haverjainak ügye, amit az önkormányzati képviselőtestülettel kell lebokszolniuk. Ez bizony mindannyiunk ügye.