DK vélemény Göd-ügyben

Posted by

Rónai Sándor
>Kedves Fekete-Győr András, tisztelt Pártelnök Úr!

Mi csinálnánk országos ügyet a gödi konfliktusból? Nem hinném. Én a gödi választókerület DK-elnökeként képviselem a pártomat az ügyben. Helyiként. Nem Budapestről. Ide születtem, és ma is itt élek a szomszéd városban, Dunakeszin. Nekem ez a szűkebb hazám. Én már akkor azért dolgoztam, hogy ellenzéki összefogással egyszer visszavehessük Gödöt a Fidesztől, amikor a Momentum még nem is létezett.

Mint látod, a DK a helyén kezeli az ügyet, ezért kommunikálok a DK részéről Göd ügyében kizárólag én. Mert én vagyok helyben, én ismerem az ügyet. Meg mert így demokratikus: hogy helyi ügyekben a helyiek dolgoznak-beszélnek. Tőletek eddig megszólalt két – általam egyébként sokra tartott – EP-s kollégám, Donáth Anna és Cseh Katka. Nem sok gödi kötődésükről tudok. Megszólalt Soproni Tamás, VI. kerületi polgármesteretek. Őt sem sokszor hallottam korábban megnyilvánulni Göd számára fontos kérdésekben. És megszólaltál Te, mint a Momentum pártelnöke, garantálva ezzel, hogy a gödi helyzet helyi konfliktusából országosnak tűnő konfliktus legyen.

Nem tudok róla, hogy az említett kollégákat felhívták volna a hivatal vagy a város más dolgozói, hogy beszámoljanak az áldatlan állapotokról. Nem tudom hány embert hívtak fel közületek hozzám hasonlóan, hogy pénzt kérjenek kölcsön, amikor a számlák már sorakoztak, de a fizetés nem jött meg időben a polgármester késlekedése miatt. Ez is egy szelete az igazságnak. Számomra a legfontosabb szelete, mert az itt élőkről szól.

Nem értelek. Azt mondod, az lenne az érdekünk, hogy összefogva, közösen harcoljunk a Fidesz ellen, közben pedig Te és a pártod azt igyekszik elhitetni, hogy itt bizony valami országos, nagy törés van az ellenzéki pártok között. Holott tudjuk, hogy ez nem igaz. Csak Gödön van vitánk, és ott sem a Momentum és a DK között, hanem a momentumos polgármester és a helyi teljes ellenzék (DK-LMP-Jobbik) között. Amit – valamilyen okból – ahelyett, hogy megoldanátok házon belül, inkább feltüzeltek és kiszélesítetek országos szintre. Miközben egyébként az ország jelentős részében döccenés nélkül működik az ellenzéki összefogás.

Ez az ügy nem a DK-ról vagy a Momentumról szól, hanem egy elszabadult hajóágyú polgármesterről egy húszezres magyar településen. Aki a DK, az LMP és a Jobbik helyi képviselői szerint megengedhetetlenül együttműködött a Fidesszel a kezdetek óta. Tegnap a testületi ülésen még csak nem is cáfolta, hogy alpolgármesteri helyet kínált a helyi Fidesznek, hogy le tudja váltani a saját szövetségeseit. Értem, hogy Ti ezt vitatjátok. De ne akarjatok ebből országos Momentum-DK “háborút” csiholni, mert mi nem fogunk veletek harcolni. Ti tettétek ezt országos üggyé. Kérlek, dolgozzatok Ti is inkább a megoldáson, ahogy én teszem. Segítsetek, ha tudtok a háttérben.

Nem túl látványos, nagyon-nagyon fárasztó és nem remélhettek tőle szavazatokat, ez igaz. De nekem fontos Göd, és szeretném, ha nem hiába dolgoztam volna érte az elmúlt 10 évben. Remélem nektek is az.

Címkép: Göd, városháza