Aranyér Szemléző Nemzeti Bizottság

Posted by

Swan Edgar  

> Ilyen ország márpedig nincsen. Egyáltalánse. Ha van, akkor sincs. Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság. És megállják röhögés nélkül. És nem az a bajom, hogy. Hanem hogy lepergett előttem Brian élete. Miközben maga a téma fontos és komoly, de hogy tényleg? Nemzeti Bizottság? Nagy kezdőbetűvel és halál komolyan? Tényleg és nagyon őszinte tiszteletem minden anyának, ez nem róluk szól. De legyen már Aranyér Szemléző Nemzeti Bizottság is! Meg Fitymaszűkület Ellen Küzdő Nemzeti Bizottság. És még rengeteg ilyen ötletem van, de befejezem, hátha jut belőle a jóreggeltbe is.

Na jó, még egyszer le kell írnom, de becsszó utoljára. Miközben Mária országában annyira rendben van minden, hogy Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul, a világ más országaiban nem ilyen mellrózsabimbós a helyzet egyáltalán sem. A legnagyobb baj az, hogy nem az Origót kérdezik a mindenféle országok, hogy ott miért van járvány, itt meg miért nincs. Mert ott megírták, a miért nincset pedig magunktól is tudjuk: minket megvéd Orbán Viktor. Nadehogy. A legtöbb országban inkompetens a kormányok járványkezelése. A vírus terjedésének két oka van: vagy a kormány baloldali, vagy baloldali tüntetők terjesztik a kórt (például az USA-ban is ez a helyzet). Vagy a kettő egyszerre. Pont.

Nem megyek szembe a saját ígéretemmel, csak ide pakolom az EMMI közleményét. Annak is a második felét:

Szeretnénk, ha a szülés pozitív tapasztalat lenne az édesanyáknak. Ennek érdekében országos szinten is elérhetővé tesszük a családbarát, családközpontú szülészeti ellátást, melynek középpontjában a baba-anya-apa egysége áll.
A családbarát szemléletnek megfelelő infrastruktúra megteremtésére, fejlesztésére tavaly 6 359 210 000 Ft-tal támogatott a kormány  50 szülészeti osztályt és 14 Perinatális Intenzív Centrumot.
További 3,4 Mrd Ft összegben pedig számos intézményben megteremtettük a családközpontú (AnyaBaba-Család) szülészeti ellátás feltételeit, melyek magukban foglalják az anyatejgyűjtő állomások fejlesztését illetve a várandós és a szülés körüli időszak pszichés támogatásának segítését is. Emellett 2021. július 1-től a csecsemőgondozási díj mértékét is megemeljük a jelenlegi 70%-ról az édesanya teljes fizetésének mértékére. (MTI-OS)

Eleve mit kell érteni a családbarát, családközpontú szülészeti ellátáson? Ezen kívül milyen lehet még? Családellenes? És mi az, hogy elérhetővé teszik országos szinten is? IS? Eddig kinek a számára volt elérhető? Akinek nem volt elérhető tíz évnyi családbarát kormányzás után sem, annak miért nem? Eddig kiemelten voltak családbarát szülészetek és volt, ahol ordítottak a szülő nővel, esetleg kitették az újszülöttet a hóra? A kormány változatlanul nem támogat semmit, pláne nem fizet semmit. Az állam gondoskodik az ellátásról, mégpedig közpénzből. A kormány feladata az, hogy biztosítsa minden nő számára a megfelelő szülészeti ellátást. Az nem családbarát hozzáállás, hogy a szülők a beteg gyerekük ágya mellett, sok esetben egy ócska széken vagy a földön kénytelenek aludni. Merthogy nem csak megszületni kell, hanem utána is van élet. Amennyire tudom.

Ha már az apás szülésnél tartunk – mielőtt kiderülne, hogy azt is személyesen Orbán Viktor találta fel, Novák Katalin segítségével – ne feledkezzünk meg arról az emberről, aki úttörője volt az apás szülésnek, vállalva annak büntetőjogi kockázatát is abban az időben, amikor ez még távolról sem volt természetes. Ezt az embert Geréb Ágnesnek hívják. Gondoltam, szólok. Hátha valaki nem tudja.

Amúgy nagyon remek, hogy jövőre a csecsemőgondozási díjat megemelik. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a családi pótlékot természetesen változatlanul fogják hagyni – jövőre már 13 éve változatlanul -, de legalább ragaszkodnak az irányvonalhoz. Aki többet keres, az több támogatást kap. A csórók ne szaporodjanak. Mert ez egészen pontosan erről szól, a családi pótlék ugyanis minden gyereknek egyformán jár, még a szegény családba született gyerekeknek is. A többi – gyakorlatilag az összes kormány által kiagyalt – megoldás a jobb anyagi körülmények között élőket preferálja, a szegényebbeket eltapossa. De persze humánusan. Végtére – a keretes szerkezet jegyében – a szoptatás ingyen van. Ha véletlenül éppen egy szegényebb családban nincs teje az anyának, vegyenek tápszert. Ha van miből. Ha nincs, az az ő bajuk. Családbarátilag.

kolozsvaros.com

Címkép: OLKT