A két balkezes Schmidt Mária állhat az Index megsemmisítése mögött

Posted by


S. Balogh Éva a Hungarian Spectrumban idézi a 21 Kutatóközpont által készített tanulmányt, amelyből megtudjuk, hogy az Origo és a Fidesz között holtverseny van a magyarországi internetes híroldalak között. Mindegyik az ország felnőtt lakosságának 28% -át szolgálja ki. Az Index ügyfélköre politikailag kiegyensúlyozottabb. Egyenlően oszlik meg a Fideszt támogató és a kormányellenes olvasók között (mindegyik 11%), míg az Origót több Fidesz szavazó választja (14%), mint az ellenzéki szimpatizánsok (8%). De a szerző minél többet olvas a témáról, annál inkább erősödik az első benyomása, hogy az Index megsemmisítését nem Orbán Viktor akarta..

Majdnem egy hónappal ezelőtt, a 444-es Rényi Pál Dániel írta azt a cikket, amelyben arról volt szó, hogy “ugyanaz a kéz szorongatja az Indexet, mint az önkörmányzatokat”. Az írásban a szerző kitér a kormány által kivánatosnak tartott szcenárióra.” Nincs szándék második Origót csinálni, de arra sincs szándék, hogy az Index átsodródjon a túloldalra, és harciaskodjon, akár az Indamediával, vagy a lapvezetéssel szemben, és állandósuljon a mostani állapot. Annak üzleti kára lesz, ami senkinek sem jó. Az lenne jó, ha maradna, ami volt, normális újság” – így fogalmazott Vaszily Miklós a 444-nek.


Miközben összeomlik az Index, Vaszily Miklós éppen Schmidt Máriával egyeztet – a 444.hu fotója

A Hungarian Spectrumban megjelent írás szerint éppen ez a Vaszily Miklós volt az, aki Schmidt Máriával együttműködött azért, hogy a kormány szándékai ellenére az Index hirtelen összeomoljon. Balogh Éva emlékeztethet arra, hogy az Indexben a dráma akkor kezdődött, amikor Gerényi Gábor, – aki Ungár Péterrel, Schmidt Mária fiával együtt az Azonnali tulajdonosa,- üzleti tanácsadóként jelent meg a helyszínen. Az Azonnali 2017-es megalapítása óta Schmidt és Gerényi rendszeres kapcsolatban álltak egymással. Vaszily Miklós pedig igazgatósági tagja a Schmidt család ingatlantársaságának. Ezért logikusnak tűnik feltételezni, hogy Schmidt javasolta Gerényit Vaszilynek mint tanácsadót, aki megoldja az Index állítólagos pénzügyi gondjait. Egyébként az Index szerkesztõsége nem is olyan régen még a Flórián Udvarban működött, amely éppen ennek a Schmidt családi társaságnak tulajdonában van. Schmidt Mária első lépésként kirúgta őket innen azáltal, hogy magasra emelte a bérleti díjat.

Az Index esetet ismerő emberek tanúsága szerint Schmidt Mária „évek óta dolgozik az Index megsemmisítésén” – írja a szerző. ”. Elsősorban érzelmi kérdésként kezelte. Például üzeneteket küldött Bodolai Lászlónak, az Indexet birtokló alapítvány vezetõjének, és arra intette, hogy már sikerült megszabadulnia két elõdjétõl, tehát egészen biztosan eltud bánni vele is..

Arra a következtetésre jutottam, – írja Balogh S. Éva, hogy Schmidt Mária volt a felelős a végeredményért. Orbán Viktor hosszú távú terveiről tudva, ő döntött úgy, hogy egyedül cselekszik. Türelmetlen volt, és azt hitte, hogy mindenki megelégedésére gondoskodhat az ügyről. Kétséges azonban, hogy Schmidt Mária sok dicséretet fog kapni az Index-ügybe való beavatkozása miatt, mert Orbán Viktor „nem fogja megszerezni azt, amit leginkább vágyott, egy olyan médiát, amely a felszínen kritikusnak tetszik, de hallgat a kínos ügyekről. de folytatja az ellenzéki pártok és politikusok könyörtelen vizsgálatát. ” A HVG-hez eljutó bennfentes információk szerint a miniszterelnök meg akarta szerezni a „vörös gombot”, azt a jogot, hogy a legkényesebb cikkeket, például az Orbán családtagokat érintő korrupciós ügyeket a hírektől távol tartsák.

A 444, a HVG és a Magyar Narancs valószínűleg a jó úton haladnak, amikor azt gyanítják, hogy a két balkezes Schmidt Mária áll a hirtelen akció mögött.

Címkép: Az Index irodája Schmidt Mária cégének a tulajdonában volt