A magyarok becsülete

Posted by

Gábor György

>Még nincs két éve, hogy a magyarországi jogállamiság helyzetét feltáró Sargentini-jelentés vitája során Orbán Viktor magából kikelve azt mondta az Európai Parlament ülésén, hogy a jelentés sérti a magyarok becsületét, s „mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.”

Néhány nappal ezelőtt ugyanő azt mondta az EU-csúcson, hogy „ha valaki nem hajlandó elfogadni a jogállamiságot, rögtön el kell hagynia az Európai Uniót. Nem anyagilag kell megbüntetni, hanem mennie kell, mert ez a közösség a jogállamiságra épül.”Az EU teljes vezetése rábólintott, mintegy jelezvén mély egyetértését Orbán Viktorral, s ezt demonstrálandó, a jogállamiság bajnoka azonnal megkapta a kívánt és hőn óhajtott anyagi támogatást. Ő. És családja. És barátai. És üzletfelei. És kegyeltjei.

Aztán hazajött, s két nappal később arra vetemedett, hogy – immár sokadszorra – elhallgattassa azokat – most épp az Indexet – akik nem értenek egyet velük. A főszerkesztőt eltávolították. Mindez nem sérti a magyarok becsületét. És nagyon úgy tűnik, hogy az EU becsületét sem.