Jobb ököl, bal ököl

Posted by

Serény Péter
>Ki fejti meg: mi a hamisítás, és az melyik képen található? A neten előbb-utóbb mindenki belebotlik. Vajon ki készítette az ismert filmszínész és kemény trumpista propagandista , a „valódi James Woods” itt látható twitter üzenetét? Nem hinném, hogy maga esett volna neki nyálazni a virtuális albumokat, a célnak megfelelő grafikus bizonyíték után kutatva, miszerint a kommunisták settenkednek az amerikai Fekete Életek Számítanak mozgalom mögött.

A szöveg egyértelmű: „A kommunizmusnak hosszúak az ujjai (magyarul „kezeit” írnánk), és sok a homlokzata”, nyilván utóbbiak mögé bújik az a galád kommunizmus. A párhuzamba állított két kép ezt szemmel láthatóan jeleníti meg. Csak van egy nem is aprócska hiba. Ó, nem az állításról beszélek, nem a dolog politikai vonatkozásáról. (Az nyilvánvaló, naponta szólnak róla hírek.) Hanem a két képről.

Lenin jobb ölle

Az egyik ugyanis szembeötlő hamisítás. (Szabad a gazda: a „szovjet” CCCP feliratú, de nem maga a felirat.) Ha nem lettem volna már érdeklődő kis tizenéves a háború után, talán nem tűnik fel, hogy a vörös alapú képen BAL ököl látható. (Ki lehet próbálni, tükörrel: valóban az ott a BAL ököl) Amíg a háború után Magyarországon volt önálló szociáldemokrata párt, a tagjai „Barátság!”-gal köszöntve egymást, a BAL öklüket emelték a magasba. Ellentétben a kommunistákkal, akiknek a magasba emelt JOBB ököl volt a különös ismertetőjelük. (A kort idéző sok filmen visszatérő látvány, JOBB ököl és „Szabadság, elvtársak!”.) Nem találtam hamarjában szocdem tüntetés-képet, de van két közvetett bizonyítékom.

Az egyik egy 1922-es „Szavazz a Szociáldemokratákra” plakát: azon a bal profilból látható munkás alak, a BAL markában/öklében tartja a szavazólapot. A másik a Szocialista Internacionálé ismert emblémája, melyen bárki jól láthatja, hogy a piros rózsát tartó stilizált kéz: BAL marok/ököl.

Ezzel szemben valódi szovjet plakáton, ráadásul Leninnel társítva (a „GYŐZNI FOGUNK!” szlogennel) jól látható a kommunista vezér JOBB ökle. Meg lehet nézni az összes szovjet-orosz plakátot, minden esetben a JOBB (kommunista) ököl látható. Az orosz nyelvű Wikipédia a köszöntést a ROT FRONTra, és 1922-től a vele való nemzetközi szolidaritásra vezeti vissza {Рот Фронт (нем. Rotfront от Rote Front — красный фронт) – vörös front}, azonos című szócikkében leírva, hogy a szervezet tagjai „felemelt JOBB ököllel” üdvözölték egymást. Ez a JOBB ököl a szervezet Wikipédiában bemutatott emblémáján jól látható, akárcsak a zászlócsúcs-díszén, melynek képe az online német történeti múzeum (LEMO) honlapján tekinthető meg.

Stílusos fordulattal: „köszönöm,elvtársak”, jaj, mit is beszélek: köszönöm, hölgyeim és uraim, csak ennyit akartam mondani.

Illusztrációk: képernyőfotók a fenti szövegben írott Wikipédia helyekről és a LEMO honlapjáról.