Hedonista szemlélettel született újjá Buda egyik kedvenc vendéglője, a Szépilona

Posted by

Nemes Nóra
>Évszázados, árnyas fák tövében megbújó, hatalmas kert, art-deco elemekkel tarkított, vagány belső, bisztrós, budai fogások és egy új tulajdonos, aki nagyon érti a dolgát. Egy nagyobb ráncfelvarrás után újranyitott a legendás étterem, Szépilona Bisztró néven.

Budakeszi út legelején álló árnyas kerthelyiséges vendéglő asztalainál már 100 évvel ezelőtt is vendégek söröztek a platánok alatt. A Szép Ilona Vendéglő utolsó nagy korszaka azonban 1976-ban kezdődött, mikor Luzsi Imre vette át a vezetését. Az évek alatt a Szép Ilona ikonikus budai vendéglővé vált, míg aztán tavaly ősszel váratlanul bezárt – az éttermet 43 éven át sikerrel vezető Luzsi Imre ugyanis korára való tekintettel visszavolnult. A család azonban szerette volna, hogyha a Szép Ilona nem válik egy szép emlékké, így egy családi barát, Molnár László segítségével asztalhoz ültek Dallos KlárávalBartók – reggel.délben.este vezetőjével, és még valakivel, aki az elmúlt évtizedekben számtalanszor bebizonyította, hogy nagyon ért a vendéglátáshoz, azon belül is a bisztró műfajához. Az illető Kereszty Gábor, akinek többek közt a város egyik legszerethetőbb bisztróját, a Két Szerecsent is köszönhetjük. 

  • Galéria megnyitásaFotó: Hirling Bálint – We Love Budapest
  • Galéria megnyitásaFotó: Hirling Bálint – We Love Budapest

A találkozó szerencsére jól sült el, így Gábor, László, Klára és az egykori tulajdonos lánya, Luzsi Tímea együtt segítették át a Szép Ilona Étermet a XXI. századba – Szépilona Bisztró néven. Hogy az átalakulás hibapont nélkül sikerüljön, a konyha vezetésére a Zsiday-csoportot és a Dérynét is megjárt Takács Rolandra és a Pierrot-ból érkező Bolyos Gáborra bízták. 
 
A lényeg tulajdonképpen maradt, mind belső, mint külső szempontból. Az enteriőr korábban hangsúlyosan art deco jegyeiből is megtartottak néhány szebb darabot, pár komódot és a tonettszékeket, de az egész belső kapott egy kis pimasz, párizsi bisztrós hangulatot vagány fényképekkel, régi moziplakátokkal és pár buja zöld növénnyel. Az új Szépilona jelmondata az ízig-vérig budai polgáról, Máraitól kölcsönzött, roppant egyszerű, és megszívlelendő gondolat, mely belengi az egész helyet:

„Szeretni kell az életet.”

Az étlap is a fenti szemléletre épül, meg a budaiságra, ami szintén nagyon fontos a Szépilona esetében – mindezt a bisztró keretei között tartva. A nem túl hosszú fix étlapon megtalálunk mindent, ami egy hamisítatlan, bohém, monarchiás időket idéző budai étterembe szükséges, a testet-lelket boldogító tafelspitztől kezdve – amire később még kitérünk – a bécsi szeleten és a vadason át a császármorzsáig.

Mivel azonban nem 1910-et írunk, és a hosszú szoknya már nem takar el mindent, készültek pár kifejezetetten könnyed, jól összerakott XXI. századi salátával is. A fix étlap mellett nemsokára várható a Két Szerecsenből jól ismert, az átlagosnál szélesebb heti ajánlat, amiben bőven lesznek a klasszikus budai fogásoknál frissebb, kortársabb ételek is. Budai kerthelyiség lévén az italválaszték is nagy szerepet kap, a hófehér habbal érkező, hűs sörökért a Paulaner felel, a borlapot pedig a Bortársaság építette fel különböző balatoni pincészetek tételeiből. 

Fényképek: Hirling Bálint

A We Love Budapest írása