Fontos volt az is, hogy cigány

Posted by

Lendvai Ildikó
> Még nem tudjuk, miért döntött úgy Cserdi polgármestere, hogy nem bírja tovább. Épp ő, aki mindent kibírt, aki soha nem adta fel. Mint mindenkinek, neki is lehettek vitatható lépései (vitatták is, olykor épp a roma mozgalmakban), de a szándéka és az eredményei vitathatatlanok voltak. Sokszor idézik tőle: “Ember vagyok, nem cigány”. De fontos volt az is, hogy cigány.

Cigány ember, aki bebizonyítja: az övéi is képesek az emelkedésre, közös munkára, rendre, mások és önmaguk megsegítésére, ha lehetőséget adnak rá.Budaházy Edda gonosz és ostoba “nekrológjában” azt írja róla: ugyan tiszteli, amit társaiért tett, de “az igazi magyarokat nem szerette, sorskérdéseink, nehézségeink, küzdelmeink hidegen hagyták…Gyászolják hát a cigányok!”

Persze semmit nem ért az egészből. Közös gyásza van cigány és nem-cigány magyaroknak. Az ember -ahhoz, hogy élni tudjon- ilyenkor még az értelmetlen halálnak is próbál értelmet adni. Amerikában egy meggyilkolt fekete halála veszélyes társadalmi tüzeket lobbantott fel, de szembesítette is az országot a megoldatlan konfliktusokkal. Bogdán László halála talán önkéntes áldozattá nemesül. Életében mindent beleadott, most beleadja a halálát is. A megdöbbenés, amelyet okozott, a számvetés felé lökhet minket. A fenyegető konfliktusok enyhítése felé. Még időben. Még békében.

Címkép: Bogdán kutat ás