Ég egy hadihajó

Posted by

Rippel Veronika
> Nagyedik napja hatalmas lánggal ég egy amerikai hadihajó a kaliforniai San Diegó-i flottatámaszpont dokkjában. Környezeti katasztrófával fenyeget a hatóságok szerint. A kár pedig óriási lehet.

Tűzoltók százai harcolnak harmadik napja a tomboló tűz megfékezésével. Egyszerre három helyről: a levegőből, a földről és a vízből is próbálják elfojtani a lángokat. A USS Bonhomme Richard nevű helikopterhordozót mindeközben vastag füst borítja be. A tüzet eddig legalább egy nagy robbanás is kísérte. Amennyiben a tűz eléri a tartályokban lévő, több millió liter üzemanyagot, az felbecsülhetetlen károkat okozhat a helyi ökoszisztémában. A parti őrség már felbérelt egy olajtakarító csapatot, amely készen áll arra a vészhelyzetre, ha olaj ömlene a vízbe. Emellett egy tengeri mérföldes körzetben megtiltottak minden vízi és légi forgalmat. A legutóbbi tájékoztatón elhangzottak szerint a tűzvészben már összeomlott a hajótorony, és a parancsnoki híd is végveszélyben van. A lángokat csupán két fedélzeti szint választja el a hajó üzemanyagtartályaitól.

Szakértők arra figyelmeztetnek már most, hogy ha összeomlana a hajótest, és az üzemanyag a San Diegó-i öbölbe ömlene, akkor a hadiflotta egy nagyszabású, több milliárd dolláros kárt okozó környezeti szennyezés felelősévé válhat. A lángok vasárnap reggel csaptak föl az alsó rakományterében. A hajó rutinszerű karbantartás céljából állt be a kikötőbe.

euronews.com