Gazdám

Posted by

Gellért András

> Csődöt jelentett az ország legnagyobb férfi szépségipari üzletlánca. A David and DelonZrt. tulajdonosa tegnap jelentette be, hogy vége, lehúzza rolót. A borbélyszalonokat működtető, márkás férfi kozmetikumokat forgalmazó hálózat boltjai immár fájóan üresek. Pedig nem is olyan régen még szerdán is itt zseléztették a hajukat, festették a szakállukat a legdögösebb, legsikeresebb férfiak, itt adtak találkát egymásnak, valamint dekoratív, magas rezsiköltségű párjaiknak. A berendezést, az illatszereket fillérekért árusították ki, az alkalmazottakat elbocsájtották.

Ugyancsak tegnap adott ki közleményt a terepjárók és luxusautók piacvezető importőre,hogy lakatot tesz az autószalonokra. Megváltoztak a fogyasztói szokások, igények. Nemhogy vásárló, de még nézelődő sem jön egy ideje. Bedobta a törülközőt a férfi ruházat leghíresebb áruházának tulajdonosa is. Elegánsöltönyeire, finom anyagokból készült ingeire, márkás nyakkendőire immár egyetlen vevőt sem talált. Sőt: már a nők sem vásároltak nála partnereik név- és születésnapjára hatszámjegyű árcédulás olasz zakókat, 100 százalékos bambuszrostból készült exkluzív zoknikat.

Tönkrement a trendi férfiak prémium ételeket és borokat kínáló, kedvenc business bisztrója, a legfelkapottabb üzleti és szerelmi találkahely. A Michelin-csillagos séfek zokogva dobáltatták ki hűtőkből a megmaradt Szent Jakab-kagylókat, homárokat, cápauszonyokat, a kékúszójú tonhal (Thunnus thynnus) steakjeit. Törzsvendégeiknek személyes hangú levélben köszönték meg a hűségüket, kifejezve a reményt, hogy még találkoznak valahol. Nem szervez több luxusutazást az Adrenalin iroda, a távoli tájak és halálközeli élményt garantáló sportok specialistája sem. Nincs több szárnyasruhás ugrás Új-Zéland szikláiról, örökre el lehet felejteni a szigonyos rájavadászatokat is a cápáktól hemzsegő vizeken. A fekete csütörtök drámai és szívszorító, de benne volt a levegőben, lehetett rá számítani.

Letaglózó vereség az egyik oldalon, viszont látványos győzelem a másikon. Tegnap nyitott és máris jelentős profitot termelt a traktorokat, kombájnokat és szervestrágya-szállító gépjárműveket forgalmazó szalon is. Már az első napon több tucat talált gazdára. A gumicsizmákat, hózentrógeres vízálló nadrágokat és pufidzsekiket forgalmazó bolthálózat is nehezen viselte a vásárlói rohamot. A vevők pillanatok alatt elkapkodták az új divat szerinti, zöld és barna színű agrárkonfekciót. A kizárólag sertéshúst, szalonnát és háztáji pálinkákat kínáló útszéli büfékben is alig bírták kiszolgálni a vendégeket. Szépen fogyott a véres és májas hurka, de a hagymás rántottából szinte nem is tudtak eleget sütni.Meglepően nagy volt az érdeklődés az agrár-kiállításokra közösségi utakat szervezőirodában is. Tömegesen fizettek be az őszi, szerbiai bika- és kecske-expóra, de már most előjegyzéseket vettek fel a turkesztáni, gyapotszürettel egybekötött bemutatóra is. Végül, de nem utolsósorban, megnyílt és már az első órában több ezer tagot regisztrált a Kalászos szerelem társkereső iroda. Vezetője, Kányáné Korca Erzsébet közölte, nemsokkal a nyitás után több eljegyzésről is hírt kapott. Boldogan idézte a Föld című lapvezércikkét, amelyben arról olvasott, hogy a „magyar férfiember archetípusa a gazda. A vidéki ember ugyanis úgy gondolkodik, hogy van egy terület, annak van határa, világos kiterjedése, és az ottani életminőségért, rendért, a területből való megélhetésért, a dolgok menetéért ő a felelős.” A Nemzeti Színház, a Nemzeti Filmintézet, valamint a megújult Filmművészeti Egyetem koprodukciójában még idén elkészülhet a nemzeti egységet szimbolizáló Gazdám című mozifilm. Július 10-ét pedig Nemzeti Gazda nappá nyilvánították.

Címkép: Csúcsforgalom az utakon