Jön Codruta-Kövesi

Posted by

Juszt László

< Úgy tűnik a magyar vidék még mindig nem értette meg, hogy mi vár rá. Magyarország nem kíván csatlakozni a hamarosan induló Európai Ügyészséghez (EPPO). Ez nem nagyon érdekli a magyar földművest, mert – “mi közöm nekem ehhez”?

Nagyon-nagyon sok.

Ez ugyanis nem jelenti azt, hogy nem folytathat majd vizsgálatokat magyar földön az Uniós Ügyészség. Ezt a testület vezetője, a román Codruta-Kövesi jelentette be. Mint mondta, itt olyan ügyekről van szó, amelyeket magyar területen követtek el, a magyar államot, illetve annak polgárait érintik. Fel akarják deríteni az összes esetet, ami az Európai Ügyészség illetékességébe tartozik. A cél az, hogy a törvény mindenkire egyaránt vonatkozzon. Legyen az néhány hektáron gazdálkodó kisvállalkozó, vagy több ezer hektárt birtokló miniszter, vagy bankár.

És Codruta-Kövesi nem viccel. Ezt láthattuk akkor, amikor még otthon, Romániában buktatott minisztereket és kormányt a korrupció miatt. A jogász figyelmeztetett arra, hogy fokozódik a korrupció veszélye, mert igen nagy pénzek forognak kockán a következő hét évre szóló EU-büdzsé kapcsán. Függetlenül attól, hogy egy ország csatlakozott, vagy nem a nemzetközi ügyészséghez, bárhol bizonyíték merül fel, azt más országokban is fel lehet használni. Szóval az eddigiekhez képes sokkal jobban utána tudnak majd járni a pénzügyi csalásoknak, illetve a szervezett bűnözés dolgainak.

A következményről pedig a Bizottság alelnöke beszélt: “Az olyan kormányok, mint a magyar és a lengyel csakis akkor kaphatnak anyagi támogatást a következő uniós költségvetésből, illetve a gazdasági szükségalapból, ha gondoskodnak arról, hogy erős legyen a jogállam.”

Két billió euro sorsáról fognak most dönteni. A pénzek elosztását a demokratikus normák betartásától teszik függővé, ideértve a működő igazságszolgáltatást, valamint a korrupció elleni harcot. Lefordítom: nagyon könnyen előállhat az a helyzet, hogy megvonják Magyarországtól az uniós támogatást, s ez például a gazdákat is padlóra küldi, akik – teszem azt – a földalapú normatív, vagy az állattartás után ma még megkapott uniós támogatástól elesnek. Ez gyakorlatilag egyet jelent a tönkremenetelükkel!!!

Ha viszont bedőlnek – esetleg hitelt vettek fel – akkor elúszik a föld, a ház is. Megint kik járnak jól? Azok, akik megvannak az uniós támogatás nélkül is, sőt fillérekért fognak hozzájutni az újabb földekhez a már bekebelezett bankokon keresztül. Mikor érti meg, fogja fel ezt a magyar vidék? Kérdezem mégegyszer: tényleg mindent az orbán-lázár-tiborc hármasnak kell birtokolnia ebben az országban?