Csak egészség legyen

Posted by

Fábián András
> Elgondolkodtató, hogy éppen akkor lép életbe egy újabb szociális megszorító intézkedés Magyarországon, amikor a világ boldogabb országaiban általában arra törekszenek, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került állampolgárok életét minél könnyebbé tegyék. Szavak és ígéretek persze nálunk is voltak és vannak. Csak éppen amikor az ember megvizsgálja a teljesülés körülményeit akkor esik le az álla.

Pártunk és kormányunk rendületlenül harcol valamiért vagy valami ellen. Védi a mundér becsületét, és folyamatos sikerpropagandát közvetít. Haditervek készülnek, mindenféle védelmi operatív törzsek szerveződnek. Folyik az Orbántól megszokott, beteges háborús propaganda, aminek legfontosabb célja a figyelem elterelése a kormányzat és személy szerint a miniszterelnök impotenciájáról.

A napokban kiderült, hogy pillanatnyilag csökkent ugyan a kitettségünk a koronavírusnak, azonnal felerősödött viszont a Nemzet ellenségeinek aknamunkája. Kiderült például, hogy van második Soros-terv! Minden bizonnyal rémesebb lesz, mint az első. Még nem sokat tudni róla, de a Rogán-féle propagandaminisztérium már dolgozik a részleteken. Támadnak a migránsok és Bakondi tábornok is bevetésre került. Mindeközben a borz-szorgalmú migránsok alagútásásba fogtak. Mondhatnánk: borzalom! Negyven centis lyukakon tömegelnek be hazánkba a filigrán, kígyómozgású, erőszaktevő migráns terroristák. Fittyet hánynak az egész Európa védelmére hivatott kerítésünkre és rendőreink lankadatlan éberségű határőrizeti tevékenységére.

Azt hihetnők, hogy elég nekünk ez a megterhelő külső támadássorozat, ámde még a belső gondokkal és nehézségekkel is fel kell vennünk a harcot, kíméletlenül. Most éppen nem azokra a problémákra célzok, amelyek gondos kormányunkat nyomasztják. Azokra, amelyekkel szerető kormányunk nyomaszt bennünket.

Éppen Matolcsi György MNB elnök bizonyította be pár napja, hogy Orbánnak a gazdaságvédelmi intézkedéseivel egy nagy rakás semmit sikerült elérnie. A GDP arányában nem éri el a 3 százalékot sem (összesen 2,8%) a munkahelyvédelemre, a munkahelyteremtésre és a gazdaság újraindítására fordított intézkedések teljes bekerülési költsége. A nyugdíjasokra és a családokra fordított támogatás pedig egy nagy nulla.

Nem lehet tehát csodálkozni, hogy azok száma, akik elvesztették a munkahelyüket, ugrásszerűen megnőtt. Nem minden él nélkül jegyezzük meg, hogy a kormányzati munkahelyvédelmi akciók élharcosaként éppen az Orbán-Mészáros tandem tündökölt. Rögtön az első pillanatban elbocsátották a szállodai dolgozóik 50 (ötven) százalékát, miközben több milliárdos állami támogatást zsebeltek be a munkahelyek megvédése és új munkahelyek teremtése címén. Ügyes.

Két hete Gulyás Gergely komoly arccal, kvázi jó hírként közölte, hogy a járvány idején 200 ezer alatt maradt a munkanélküliek száma. Nagyrészt a szolgáltató szektorban, a turizmusban, a vendéglátásban szűntek meg a munkahelyek.  A vendéglátás és turizmus összességében mintegy 500 ezer embert foglalkoztat évente. Konkrét számok a mai napig nincsenek, objektív becslések a munkanélkülivé váltak számát is közel 500 ezerre teszik. Bár az iparág lassan újra beindul, de a korlátozások miatt nyilván alacsonyabb foglalkoztatási számokkal. Sebaj, mert megkezdődött az olcsó közmunkás-toborzás. Diploma, szakképzettség nem akadály, igaz, nem is lesz tőle több a borítékban. Indul a gyorstalpaló katonai kiképzés, lehetsz rendőr is pár hét alatt, vagy iskolarendőr gumibottal, bilinccsel. Nem tudom, ezekből a semmiféle értéket nem termelő dolgozókból mennyire lehet szükség, de félmillióra biztosan nincsen.

Ugyancsak Gulyás Gergelytől tudtuk meg, hogy az elmúlt két-három hónap 1200-2000 milliárd forintos kiesést is okozhat a költségvetésben. Azt viszont már a hírekből tudjuk, hogy az ellenzék a minap kivonult a Parlament Honvédelmi Bizottságának üléséről, ahol 3 000 milliárdos titkos katonai beszerzésekről kellett volna dönteni, mindenféle előzetes tájékoztatás vagy egyeztetés nélkül. Nem lennék meglepve, ha a boldog beszállító a hamarosan az EU soros elnökségét ellátó Németország hadiipara lenne, hiszen egy ilyen jó üzlet nyélbeütése előtt csak nem kezdenének kötözködni holmi magyar belpolitikai butaságokról.

Hogy még szebb legyen a gondoskodás a nehéz helyzetbe került emberekről, több mint 190 milliárd forintot csoportosított át a kormány a koronavírus-járvány elleni védekezésre létrehozott gazdaságvédelmi alapból más célokra. Persze csak a legfontosabbakra, ami nélkül nem is lehet túlélni ilyen nehéz időket. A nagyon piros Bozsik Stadion építésére például 6,6 milliárd forint, a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum beruházására 2,6 milliárd forint plusz forrás jut. A Nemzeti Filmintézet egymilliárd forintja “egyéb működési célú kiadások” fedezésére már szinte elenyésző.

Mindeközben július 1-től megváltozik a társadalombiztosítás szabályozása is. Az egyéni járulékokat felváltja az egységes, egyösszegű 18,5%-os társadalombiztosítási járulék. Ezzel együtt „rendezték” az egészségügyi ellátásra vonatkozó jogviszonyt is, méghozzá a a munkaviszonyban állók jogviszonyának NAV-nál rögzített adatai alapján. Az eddigi piros és zöld jelzés helyébe egy szivárványos gazdagságú színskála lép  (zöld, piros, kék, barna, sárga), mindegyik másfajta jogosultságot, vagy épp a jogok elvesztését jelenti.

Nem kell különösen magyarázni, milyen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a munkavállalók a járvány miatt a munkaadókkal szemben. Gondolom, nem állunk messze a valóságtól, ha azt feltételezzük, hogy a munkanélküliek számának növekedése még nem állt meg, sőt! Hogy ez a növekedés ne legyen annyira drámaian feltűnő, a munkanélküliek számának nyilvántartásba vételét – nyilván központi utasításra – minden lehetséges módon gátolják, vagy lassítják. A helyzeten ez persze nem változtat.

És akkor még itt van nekünk ez a Magyarországon jól bevált fekete foglalkoztatás, ráadásul olyan rafináltan, hogy miközben a munkavállaló úgy gondolja, hogy be van jelentve és minden járulékot fizetnek utána, valójában erről szó sincs. Hitegetés, álltatás mesterfokon. Viszont dolgozni muszáj, kell a pénz, élni kell. Csak egészség legyen. Ha meg egyszercsak elfogy az egészség, kiderül, hogy nincs orvosság. Ha nagy a baj, akár milliókat is fizethet a nyomorult. Nem elég, hogy folyamatosan átverte a munkaadó, nem elég, hogy beteg, de meggyógyítani is csak akkor fogják, ha fizeti a kezelés költségeit, mint a katonatiszt.

Az egyéni TB járulék utólagos kiegyenlítése nem lehetséges. Ha nem tudtad, hogy nem fizetnek utánad, ha nem fizetted magad után a havi járulékot – véged. Miközben mindenki széttárja a karját, hogy hát ez a törvény, neked, szerencsétlennek már árverezik a házad, vagyonod. A gyerekek mennek állami gondozásba, te meg, ha túléled, kereshetsz egy padot magadnak éjszakára a Klauzál téren. Így gondoskodik ez a mi Orbán kormányunk a járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalókról.

Megoldható lenne persze ez a gusztustalan össznépi játék nagyon egyszerűen. Mondjuk, ha a NAV mindenki számára egyszerűen láthatóvá és ellenőrizhetővé tenné, hogy valóban rendelkezik-e érvényes társadalombiztosítással. Ha a NAV automatikusan kiküldené a postai csekket annak, akinek nincs vagy lejárt a biztosítása. Ilyesmiről azonban nincs tudomásom. Ha van ilyen lehetőség – kerestem – jól titkolják, naponta meg nem lehet bejárni emiatt a hivatalba. Az ellenőrzés negatív vagy pozitív eredményét meghagyják az orvos-beteg közötti meghitt beszélgetés témájának. Tegyük hozzá, hogy amennyiben a biztosítási jogviszony mégis ellenőrizhető lenne, a munkavállaló akkor sem fog rohanni a munkaadóhoz. Részben, mert az a munkaviszonya azonnali elvesztését jelentené, részben, mert bízik benne, hogy ő úgysem lesz beteg, a nyugdíj még beláthatatlan távolságban, a pénz viszont kell. Olyan csapda ez, amelyben a munkaadó van win-win helyzetben.

Magyarországon ma ezt jelenti a munkaalapú társadalom, ezt jelenti a közjó és ezt jelenti a kormány szerető „gondoskodása” adófizető állampolgárairól. Mert adót az is fizet, aki után a munkaadók nem fizetnek semmiféle járulékot. Megnyugtató hír viszont, hogy van már dupla áron beszerzett 16 ezer lélegeztető (?) gépünk. Ráadásul annak, akinek társadalombiztosítás híján esélye sincs kórházba kerülni, kisebb esélye van kórházi fertőzésben elhalálozni, mint annak, aki jogosult a kórházi kezelésre. 2018-ban a kórházi fertőzésben elhunytak száma több mint 15 000 volt. A kórházi fertőzések megelőzésére egyébként töredékét sem fordítottuk annak, amennyit az eddig 587 áldozatot követelő Covid 19 elleni védekezésre elköltöttünk.