Erdogan ügynökei

Posted by

Gábor György

> Akkor most próbáljuk megérteni az érthetetlent: szövetségesünknél, az Európai Unió tagországában, mellesleg közvetlen szomszédunknál, Ausztriában napok óta Törökországból finanszírozott radikális iszlám szervezet szélsőségesei randalíroznak, és osztrák állami vezetőket fenyegetnek meg merényletekkel.

Sebastian Kurz kancellár nyilatkozatában világossá tette, hogy törökországi kísérletről van szó, amelynek célja Ausztria és az EU dezintegrációja. Kurz azt is elmondta, hogy „nem várok sok támogatást Törökországtól, mert pontosan tudom, mit művel Törökország, nevezetesen azt, hogy az európai törököket eszközként használja saját érdekei mentén.” Az ankarai nagykövetet berendelték az osztrák külügyminisztériumba, továbbá elrendelték a halálosan megfenyegetett osztrák belügyminiszter és integrációs miniszter titkosszolgálati eszközökkel történő védelmét.

Vagyis közvetlen szomszédságunkban egy európai állam vezetését merénylettel fenyegető török állami hátterű szélsőségesek a keresztény Európát utolsó bástyaként védő magyar kormány szövetségese, Erdoğan által pénzelt és mozgatott iszlám nacionalisták. Vajon mi lett volna, ha a II-III. századi keresztény apologéták, avagy a Római Birodalom kegyetlen keresztényellenes fellépésekor vértanúhalált szenvedő keresztény mártírok sokasága arról értesült volna, hogy a kereszténység szent és igaz ügyét elegendő szelektív módon védelmezni, s saját szövetségeseinknek és családi üzletfeleinknek magától értetődő módon megengedhető a kereszténység elleni fellépés bármely módja és formája.

Mert a sokat idézett újszövetségi rész azt mondja, hogy „az Urat, Krisztust tartsátok szentnek szívetekben, és legyetek készen mindenkor számot adni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet.” És hozzáteszi a szöveg, hogy „ezt pedig szelíden és tisztelettudóan, jó lelkiismerettel tegyétek…”, de azt nem olvastam az idézett Péter-levélben, hogy az Urat, Krisztust viszont nem kell szentnek tartani a szívetekben és nem szükséges számot adni róla, ha a legfőbb szövetségeseitekről és legzsírosabb családi üzletfeleitekről van szó.

Rendben, értem, az üzlet a legszentebb ügyeket is felülírja. De legalább néhány óriásplakát hirdethetné országszerte, hogy nálunk nem randalírozhatnak Erdoğan ügynökei. Vagy legalábbis a kormányon kívül nem, kormányon belül viszont annál inkább.