Húsbavágó járvány

Posted by

Ferber Katalin
> Múlt héten Németország különböző helyein, de arányait tekintve Berlinben aggodalmat keltően megnőtt a vírusos megbetegedések száma. Neuköllnben Berlin egyik kerületében a híradások szerint egy, keleteurópai vendégmunkások szállásán voltak az első megbetegedések.

Pénteken, én a közeli pizzériában ebédeltem, ahol a fiatal srác, aki egyébként barátságos és a maga módján kedves is, a hírre csak annyit mondott: persze, ott a román maffia, naná hogy azok hurcolják ide a betegséget!

Zavartan motyogtam arról neki, hogy április végén a német agrártárca felhívást tett közzé keleteurópai vendégmunkások számára: a karanténhelyzet miatt nem volt ugyan sok remény arra, hogy bárki megmozdulna, de hátha mégis.

Harmincezer alkalmi munkásra volt szükség: spárgát és epret kellett szüretelni. A fiú erre nevetve csak annyit mondott: bonyolult dolgok ezek…..

Késve ugyan (akárcsak tavaly a rossz időjárás miatt), de májusban már spárgát áruló bódék bukkantak fel Berlinben, s még le sem ment a spárgaszezon, már epret is árultak.

Van tehát vendégmunkás, nyugtáztam magamban, s Németországban, ahol eddig is pédamutató hatékonysággal kezelték a megbetegedetteket, nem kellett aggódni.

Múlt csütörtökön azonban kiderült, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában az ott működő vágóhídon és sertéshúsfeldolgozóban több százan betegedtek meg. A Tönnies húsfeldolgozó mely része egy hatalmas konszernnek a belföldi piac sertéshúsfeldolgozásának egyharmadával büszkélkedhet.A gyárat be kellett zárni, hétezer embert karanténba kellett küldeni, eddig a hír.

Armin Laschet , a tartomány miniszterelnöke a ZDF-nek nyilatkozva magabiztosan azt mondta, hogy a helyi (!) lakosságnak nincs oka aggodalomra, mert a megbetegedettek túlnyomórészt a vágóhídon és a húsfeldolgozóban dolgozó bulgár, román és lengyel vendégmunkások.A mai (június 23) hírek szerint 1553 megbetegedést regisztráltak, s ebből mindössze 24 ember az, aki nem a Tönnies-nél dolgozik.

Kemény állítás ez, olyannyira, hogy a vita is reménytelennek tűnik. A tények ezzel szemben- olvasható egy bulgáriai civil szervezet levelében, melyet a tartomány miniszterelnökének írtak, ebben a tartományban 38 845 regisztrált vírusfertőzött van Bulgáriában 3 542 és Romániában 23 080 beteg van. Azaz, olvasható a nyilvánosságra hozott levélben, a vírus a tartományi miniszterelnök szerint etnikumokhoz köthető, holott 188 országban van jelenleg fertőzött.

Ugyan a levél nem említi, de a “meghívott” keleteurópai vendégmunkások tesztelése (a gyárba való visszatérésük után, négy héttel korábban) nem volt szisztematikus, így a Robert Koch Járványügyi Intézet most vizsgálja, vajon mi lehet az oka a járvány hirtelen kirobbanásának.

Ugyanakkor, s ez nem titok a német gazdaságban, a keleteurópai idénymunka (vagy alkalmi munka) rendkívül olcsó, hiszen nemcsak társadalombiztosítási járulékot nem kell fizetni utánuk, de a bérük is elképesztően alacsony.

A Tönnies környékén bezárták az óvodákat és az iskolákat de a helyi egészségügyi miniszter szerint a szórakozóhelyeket, sportközpontokat nem kell bezárni, hiszen oda vendégmunkások nemigen járnak… Eddig a ma reggel frissített hír.

Elgondolkoztató viszont, hogy a járvány mindenkit súlyosan megviselő, sokakat egzisztenciájukban fenyegető időszakban az Európai Unión belüli kizárólag gazdasági indíttatású migráció milyen következményekkel járhat.

A véletlenszerű nagyon ritkán felbukkanó magyarországi hírek alapján nehéz lenne adatokkal alátámasztott képet kapni arról, hogy a komoly hazai munkaerőhiány kompenzálására a kormány támogatásával Magyarországra érkezett külföldi munkások “importálták”-e a járványt? Vagy maga a kérdés is, ahogy a fentebb idézet civil szervezet nyílt levele fogalmaz, durva etnikai (értsd rasszista) támadás?

Berlin, 2020. június

Címkép: Tönnies húsüzem