A magyar Stonehenge

Posted by

Mina Vidi >

Egykor méltóságteljes tanúhegy volt, ami a bazalt alatti kőzeteket őrizte meg a régmúltból, most inkább a mohó bányászatról tanúskodik, mely egyszerűen lefejezte a hegyet. A Balaton-felvidék sokáig mellőzött csodája, a Haláp különleges látnivalókkal várja a kirándulókat: tanösvény ősrengeteggel, a bazaltbánya elhagyott krátere, lenyűgöző 360 fokos panoráma és az Ébredő Vulkán Szoborpark. 

A Haláp születése

A Haláp a Balaton-felvidéki tanúhegyek között a legifjabb, ugyanakkor geológiailag, ásványi anyagok tekintetében a legváltozatosabb. Például míg a Hegyestűn csak függőleges irányú bazaltoszlopok láthatóak, addig itt ezek mindenfelé állnak. 

Neve hivatalosan vizenyős rétet jelent, a legendák szerint azonban a Balaton környékén élő utolsó óriáslányról kapta nevét, aki erről a hegyről vetette le magát bánatában, miután emberi barátnője, Csilla férjhez ment, és elköltözött. Édesapja egyébként Balaton névre hallgatott, és neki köszönhetjük kedvenc tavunk születését. 

A Haláp halála

De a legendák után térjünk vissza a valóságba, az óriáslány után a hegy halálához! A Haláp vesztét kiváló minőségű bazaltjának köszönheti. Már az ókori rómaiak is bányászták, de igazán a XX. században indult be a kitermelés. A fél Dunántúl vasút- és közúthálózatának alapja innen származik, de még a Ferihegyi repülőtér kifutópályája is. 100 év alatt 50 milliárd tonna követ bányászták ki.

Hát, ez nem tett jót a hegy alakjának. A tetejét konkrétan lefejezték, épp csak mutatóba maradt egy kicsiny az eredeti magasságból.

csucs2.jpg

Feltámadás

De szerencsére a történet itt nem ért véget, még hátra van a happy end! Ugyanis felfedezve a Halápban rejlő hatalmas lehetőségeket, egyrészt 2019-ben tanösvényt hoztak létre, másrészt megszületett az Ébredő Vulkán Szoborpark. Induljunk is el felfedezni!

A tanösvény

A tanösvény a parkoló után balra indul el, és remekül ki van táblázva, de figyeljünk oda, mert érdemes szemmel tartani a titkos ösvényeket is. Egy ilyen titkos ösvényen jutottunk ki pl. a szerelmesek padjához, ahol máris érzékelhetünk valamit a pazar panorámából. 

img_20200618_073331.jpg

Bár a tanösvény nem túl hosszú, mégis sokáig tartott rajta végigmenni, mert ezer csodával találkoztunk, és fényképezőmániás kis családom három lépésenként megállt valami szépséget lefotózni. Virágok, árvalányhaj, pillangók, bogarak, különleges alakú növények, a virágmező mögött kikandikáló tanúhegyek – csak úgy kattogtak a fényképezőgépek és telefonok. 

Egy ponton a tanösvény kettévált, a tábla utasításait követve mi a kalandosabb utat választottuk, ami sűrű erdőbe vitt be minket. 

img_20200602_174506_1.jpg

És aztán elértük a tetőt, vagyis ami maradt belőle. Egyes leírások szerint olyan ez, mintha idegen bolygón járnánk. Bár ezt túlzásnak tartom, de tény, hogy drámai a különbség az előbb végigjárt ligetek és erdő után. 

img_20200618_060357.jpg

A látvány nagyon is sokkolóan mutatja be az emberi mohóságot, a természetpusztítást. 

Na, de derítsük magunkat jobb kedvre, némi fűben hasalással máris szívderítőbb a látvány. 

img_20200618_060419.jpg

Közben ne felejtsük el megfigyelni a köveket sem. Ahogy írtam korábban, itt vízszintesen is vannak bazaltoszlopok. Meg mindenhogy. 

Mivel az idő egyre viharosabbá vált, a kráterbe nem ereszkedtünk le, hanem gyorsan felszaladtunk a még maradt csúcsra. 

Hogy ott aztán élénk táruljon az előre meghirdetett 360 fokos panoráma. Wow. Tényleg az. A Balaton, a tanúhegyek egész a Somlóig, a Balaton-felvidék gyönyörű lankái…

tajkepfent2.jpg

Némi lehasalás, és mindez pipaccsal dekorálva… 

pipacstajkep.jpg

Na, de a fellegek egyre tornyosulnak, mi pedig nem egy kopár hegytetőn szeretnénk bevárni a távoli mennydörgést, ezért uzsgyi, tovább! 

És ezzel elérkeztünk a tanösvény utolsó állomásához, és talán egyben fénypontjához is: az Ébredő Vulkán Szoborparkhoz. 

Két szobrászművész, az olasz Rhea Marmentini és Balanyi Zoltán ötlete volt, hogy a bányászat során kialakult tájsebet a művészet erejével gyógyítsák be. A gondolat 2019. augusztusában valósult meg, amikor átadták az Ébredő Vulkán Szoborparkot. 

Minket a Stonehenge-re emlékeztetnek: hatalmas kőóriások uralják a tájat, az ember nagyszerű, monumentális  és egyben hihetetlen alkotásai. 

Elgondolkodtatnak. Anya, szerinted ez mit ábrázol? Ez egy ember. Dehogy, egy szárnyaló madár. Mindenki mást lát benne. 

img_20200530_154622_365.jpg

Állunk a szobroknál, és csodáljuk az alkotásokat és a lenyűgöző Balaton-felvidéki panorámát. 

img_20200530_154622_367.jpg

Itt a legstonehengesebb szobor. 

img_20200530_150955.jpg

Ki is kukucskálhatunk a lábai közül. 

img_20200530_150739.jpg

A szobroktól lesétálva még találkoztunk Szent Borbálával is, a bányászok védőszentjével.

img_20200618_060313.jpg

A tanösvény körút, nem kell újra végigjárni, pár perces sétával visszajutottunk autónkhoz. Következtetés: aki csak a szobrokért jött, a parkolónál jobbra induljon. De azért így elég sokat fog veszteni. Érdemes ezt a csodát, a Haláp hegyet teljes egészében végigjárni. Mi is visszajövünk még kevésbé mennydörgős időben. 🙂

Hasznos tudnivalók

A halápi tanösvény és az Ébredő Vulkán Szoborpark a Tapolca melletti Zalahaláp településen található. A gps-be a halápi tanösvényt írtuk, és a település végén egy széles murvaút vezetett a parkolóhoz. Egyébként már innen mesés a kilátás. Ingyenesen látogatható. 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához,

minavidi.blog.hu