Minden fekete élet számít – Afrikában is?

Posted by

Mukhtar Karim
> A kamerák érthető módon az Egyesült Államokra fókuszálnak, a Black Lives Matter (Minden fekete élet számít) tiltakozása elterjedt az egész világon. Itt Afrikában nemcsak a tüntetők, hanem az államfők is meghallották ezt. A faji egyenlőségért folytatott küzdelem Afrikában semmiképpen sem ért véget.

Afrika túlélte a rabszolgaságot és a gyarmatosítást, de az emberek igazi szabadsága érdekében meg kell küzdenie a gazdasági rabszolgasággal, amelytől szenved. A fekete életnek számítania kell az egész világon, nem csak a világ legnagyobb gazdaságában. A világon 42 millió afro-amerikai él, ugyanakkor 1,2 milliárd afrikai. Ennek a több mint egy milliárd embernek a többsége súlyos gazdasági hátrány áldozata. A faji igazságosság megteremtése lehetetlen gazdasági igazságtalanság alapjain. Ugyanaz igaz Minneapolisban, mint Mombasában.

Itt van például Malawi. A világ egyik legszegényebb országa. Jótékonysági szervezetünk, a Lady Fatemah Trust aktívan működik a helyszínen, tehát jól ismerem a korülményeket. A lakosság több mint fele a szegénységi küszöb alatt él. (Ez az afrikai szegénységi küszöb!). Az emberek harmada nem fér hozzá a a tiszta vízhez. A lakosság fele nem rendelkezik tisztességes WC-vel.

A Szaharától délre fekvő országok adósságállománya a GDP 53% -át teszi ki, ami aggályokat vet fel, hogy a térség újabb adósságválság előtt áll-e? Vegyük például Tanzániát, Kelet-Afrika szegény nemzetét, amely külső adósságának jelenlegi értéke 11 milliárd dollár (9,7 milliárd euró). Amikor a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentős adósságkönnyítésről tárgyalt, ennek feltétele az volt, hogy az ország privatizálja a főváros, Dar es Salaam vízrendszerét. A szerződést a City Water, egy brit és a német vezetésű konzorcium nyerte meg. A cég ezután radikálisan csökkentette a vízhez való hozzáférést a világ legszegényebb emberei számára.

Ázsiai családból származom, a kenyai Mombasa városában nőttem fel, és mindig is tisztában voltam a fekete afrikaiak szenvedésével. Most, amikor afrikai tiltakozásokat látom az afro-amerikaiak ügye mellett, úgy gondolom, hogy ezt az energiát az afrikai ügyekre is irányítani kellene. Úgy tűnik, hogy ez az újrafókuszálás folyamatban van. A dél-afrikai tüntetők tisztelegtek Collins Khosa, egy dél-afrikai ember előtt, akit állítólag katonák vertek meg a koronavírus miatti karantén állitólagos megsértése miatt.

Lehetetlen a faji igazságosság megteremtése a gazdasági igazságtalanság alapjain. Ugyanez igaz Minneapolisban is, meg Mombasában is. Noha az apartheid és a rabszolgaság formálisan a múlté, de ezek a szörnyű struktúrák öröksége nyomán sok afrikai állampolgár rabszolgaként él. Mikor George Floyd emléke előtt tisztelegünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy minden fekete élet számít. Afrikában is.

Mukhtar Karim
A Lady Fatemah Trust vezérigazgatója

Címkép: Tüntető dél-afrikai bányászok