Eléggé nyilvánvaló dolgokat csinálhatna az ellenzék

Posted by


Béndek Péter >

Narratíva. Választási párt. Előválasztás. Árnyékkormány.
Ez most egy üres poszt, annyira megáért beszél az első néhány szó, ezért nem is magyaráznám. De valamiért az ellenzék nem akar nyerni 2022-ben, a lelke rajta. (Nem azt mondtam, hogy nyerhetne, azt mondtam, nem is akar.) Emiatt tehát kétszeresen is üres poszt lett: nincs, kinek szóljon. Választói hőbörgés mintegy.

Miért gondolom, hogy nem akar nyerni az ellenzék? Mert úgy tesz. Ami citromnak tűnik és citrom íze van, az citrom. Kellett már a narancs mellé. (Ellenzéki pártok vannak — fogjuk rá. Ellenzék nincs. Ellenzékké válni a pártok közötti szoros koordináció nélkül leheteten. Egységes ellenzék nélkül pedig nem lesz kormányváltás, hiszen egyik ellenzéki párt, de kettő se, tudja maga alá gyűrni a többit.)

(Ui. Az előválasztás persze befolyásolná, hogy győzelem esetén — hehe, már vicc számba megy leírni is — mennyi és milyen kormánypozíciókat kapna egy párt, ilyen értelemben tehát az árnyékkormány provizórikus lenne, de valamilyen megoldást lehet találni erre az inkonzisztenciára. Nem ezen a szinten van a baj. Sokkal mélyebben.)

Az első sorból meg elvehet vagy hozzátehet bárki. Tök mindegy. (Én pl. rögtön hozzátenném az árnyékparlamentet, alias ellenzéki kerekasztalt. Több értelmes törekvést lehet permutálni, de természetesen semmi sem történik. Csak az idő történik. Az megy.)