Nagyon sokan hülyék

Posted by

Kiló
> “Nem azt mondom, hogy mindenki hülye, de hogy nagyon sokan hülyék, az egészen biztos.” (Szentesi Zöldi László, 2020. június 1.) A konzervatív szerzőnek elege lett a jobboldali rajongók “egybitességéből”, ami miatt egyetlen szekértáborlogikán kívüli  önálló gondolatot sem szabad megfogalmazni. Ezt a coming out-nak felérő véleményalkotást pedig meg kell gratuláljuk most neki:  “Ha valami olyat írok, amivel nem tudnak mit kezdeni, itt, a Facebookon is előfordul, hogy útbaigazítanak, hogy miről, mit kéne mondanom.”  “Ha száz százalékig nem feleltem vagy felelek meg a rólam alkotott képüknek, akkor a rajongás egyetlen pillanat alatt átcsap gyűlöletbe.”  “Az elvakult rajongó, aki számon kér rajtad dolgokat, sokkal rosszabb az ellenfélnél. Mert ha egyszer megutál, ha csalódik benned, ezerszer jobban gyűlöl bárkinél. Miközben te ugyanaz vagy, aki voltál”  Panaszolja Szentesi Zöldi László a Facebook-on.
Észre kéne venni és be kéne vallani, hogy ezt az árnyaltságot és hajszálnyi véleménykülönbséget sem tűrő politikai kultúrá(latlanságo)t éppen az a (kormánypárti vagy ellenzéki) média állítja elő rossz példájával, aminek Szentesi Zöldi maga is egyik kis fogaskereke (volt). 
Persze a gépezetnek megvan a maga tehetetlensége és egyetlen kis csavar nem tehet arról, milyen irányba haladnak a dolgok, de vajon ezen a kis poszton kívül mennyire próbálta? A népszerűség átka szembesítette az egész közélet élhetetlenségével. Hogy ha az ember levegőt akar venni és szabad gondolkodóként létezni benne.
Persze könnyen beszélek én, mert rendes civil munkából élek, ő meg ebből. Most nem pálcát törni szeretnék. Csak elmesélem, hogy miként is van ez akkor… 
Tényleg jó, hogy valaki összetetett, kiművelt személyiség, “könyveket írt” meg minden, elhisszük, hogy nem egysíkú gondolkodású, sőt tudjuk is róla, hogy rendes ember. És itt jön a de. De azért csak hozzájárult munkásságával annak a rossznak az újtratermeléséhez, ami most annyira nyomasztja. Kedvelem Szentesi Zöldit, mint minden/legtöbb bármilyen oldalon “szolgálatot teljesítő”, de azért tisztességes, gondolkodó embert.
Két dolog még Szentesi Zöldiről, utána elengedek mindenkit a hétvégére haza.
1. Azért tudom kedvelni, mert a Nyugati Fény nevű, a szélsőséges ellenségeskedést a túloldalról szító DK-s blog Szentesi Zöldit egyszerűen “Orbán megmondóemberének”, “fidesz-aggitátornak” nevezte, aki szerintük “ocsmány módon üzen”. Egyébként a Nyugati Fény szakmányban teszi ezt, Szentesi Zöldi nem vagy kevésbé iparszerűen, ami már erény. A fentiekből kitűnhet, hogy a rajongók számára mégsem eléggé vonalas fideszes ez a Szentesi Zöldi, magyarán nem valakinek a megmondóembere és nem pártaggitátor, mint egyébként ismét csak a Nyugati Fény viszont igen. Ezért tudom tisztelni, a lövészárkokon túlról is, amelyik közül egyikbe se bújtam el sosem egyik irányból jövő lövedékek elől sem. (Apropó, a DK-s bácsikat és néniket, akik megkérdezik időnként, hogy ki írja a blogot és miért nincs név feltüntetve, tájékoztatnám, hogy a Nyugati Fényen aztán sosincs, ettől függetlenül tudjuk kik a szerzői, ahogy nálunk egyébként szerepel az impressszumban, de blogoknál nem szokás, pláne nem kötelező, főleg nem von le semmi hitelességéből. A mondatok magukért beszélnek, olvasni és vitatkozni lehet, az ávós tempót tessék mellőzni.)
2. Ellenben én szeretem a Quimby-t és a Lovasiékat, akik Szentesi Zöldi szerint “liberális, trágár, idióta identitászavaros alakok” és “vannak sokkal jobb zenészek is”, akiket helyettük el kéne hívni fellépni a nemzet (avagy a Fidesz) szent Tusnádfürdőjére. Ízlésekről nem vitatkozunk és egyébként ezt a kirohanást nem tartotta annyira életműve intellektuális csúcsának Szentesi Zöldi sem, törölte is.
Spongyát rá. Az ember gondol, ír ilyeneket. Még ilyenebbeket is. Te is. És ne játszd meg magad, hogy ebből a szempontból makulátlan vagy. Nem vagy különb. Én sem.
Azt a posztot nem, de Szentesi Zöldi mostani posztját megemlékezésre méltóbbnak tartottam. Mert ez nem a Nyugati Fény, hanem A kiló nem százat jelent. Szájbarágva: azzal nem értettem egyet, nem csak az ízlésficam miatt. És az egyet nem értés nem jelent örökös kiátkozást, csak egyetnemértést. Ne gondold túl. És a nemkiátkozás sem jelent “fideszességet” vagy árulást a liberális állásponttal vagy a Quimby-vel szemben. Megint ne gondold túl. Fogadd el. Vagy engedd el. 
Igen, szerintem és a lejátszási statisztikák szerint tömegben menekülnének a fiatalok a színpadoktól, ha Quimby helyett Kormoránt vagy hasonló “patetikus, képmutató szarokat” kéne hallgatni főműsoridőben. Ez egy másik sajnálatos kijelentés, lenne, csak illusztrálom, hogy értsd. Amúgy kb. ez a véleményem és ilyen az ízlésem. Értsd: ízlésem és nem az univerzum törvénye. És a te ízlésed sem az univerzum törvénye. Akár Quimbyt vagy Kormoránt hallgatsz, tedd nyugodtan. Magyarán nem véletlenül lépnek fel a “liberális” zenészek Tusnádfürdőn, igény van rájuk. Így alakult. Ízlésekről pedig nem vitatkozunk, ahogy a művelt latinok mondták. Ők még legalább mondták. Egybéként mi másról vitatkoznánk. Minden csak ízlés az életünkben. Tudatosítsuk, hogy nem a miénk az egyetlen.
A teljesen érdektelen ízléskülönbségen túl legfőképp nem értettem egyet abban, hogy: “Óriási tévedés, ha azt hiszitek, korrektek vagytok, amikor balra és jobbra is nyittok.” Pláne nem értek egyet azzal, hogy “Valójában arról tesztek tanúbizonyságot, hogy továbbra sem értitek ezt a mi magyar világunkat.” 
Az óriási tévedés ilyenek után korrektséget várni bárkitől, főleg saját táborunktól magunk számára, miközben az ellenkezőjére neveltük őket. Itt jön elő az írástudó felelőssége. Mert igen is korrektnek kéne lenni és nyitni minden irányba. Hogy a Quimby vagy a Kicsillag jobb- vagy baloldal egyébként bornírt és értelmetlen skatulyázás. A normális emberek nem skatulyákban találhatóak. Ahogy kiderült a szerzőnek is túl szűk a sajátja. A Nyugati Fény mikrokozmosza egyébként pont ugyanezen káros és téves logikának megfelelően átkozta ki a fellépőket, hogy zenész létükre el mertek menni zenélni egy fesztiválra, ami történetesen valóban kötődik régóta a Fideszhez. Agyrém. Tusnádfürdőre talán nem emberek járnak? És fordítva.Ugye mennyire borzalmas? Mert előfordulhat, hogy jön valaki, aki szerint Sztálin elvtárs túl puha és oda kéne csapni végre, és közli, hogy “nem érted eléggé a mi magyar világunkat”. Mert ahol ez a bolsevik pártlogika megjelenik, ott nincs megállás. (Lásd még Magyarország.) Mert hát ugye először is ki az a “mi”, “akié” az a “magyar világ”, és “amiből” száműzni kéne valakiket, a Quimbyt és mások szerint lehet már magát, Szentesi Zöldi Lászlót is, ha nem gyakorol önkritikát és vallja meg a pártnak bűneit. Vagy fene tudja, mit gondolnak egyesek “helyénvalónak”. A gond ott van, hogy ezt a értékrendet sugalja, közvetíti neki pl. az a HírTV Sajtóklub is, amiből tavaly Szentesi Zöldi kiszállt. És megintcsak: és fordítva, az emlegetett balliberális blog meg számos harcias ellenzéki megszólaló, aki őskorból maradt ránk vagy most nevelődött ki, mert hát láthatóan újratermeli magát ez a kibékíthetetlen szembenállás és nemzetet megosztó téboly. Szentesi Zöldi Lászlónak elege van az egybitesekből és nekünk is.
Bármelyik oldalra, táborba, pártba sorolja be magát. Megint csak persze: mindenki elfogulatlan orákulumként tekint magára mégha a bolsevik pártlogika legsötétebb korszakait is idézi meg minden megnyilvánulása. Ismét csak: ha már mindenki szenved ettől: tegyünk ellene együtt minden oldalon. Szentesi Zöldi Lászlóval együtt pl.

https://kilonem100.blog.hu/

Címp: Halter András