A „Sarah Joe” legénységének rejtélyes eltűnése

Posted by

Névtelen Minorita
> Egy olyan történetet ez, amely a mai napig megoldatlan rejtély Hawaii környékén. A családtagok még ma sem adták fel a reményt, hogy egyszer fény derülhet az igazságra az ügy körül.
1979 február 11-én reggel, Maui szigetén öt jóbarát úgy döntött, hogy kimennek halászni a tengerre. Mivel az egyikük hivatásos halász volt, így neki volt egy kisebb csónakja, melyben elfértek mind az öten. A csónak neve, a Sarah Joe volt. Délelőtt 10 órára  felszerelték és a szép, nyugodt tengerre kihajózva keresték az ideális területet a halászatra. Több órán keresztül élvezhették a szép időt, azonban délután egy órakor feltámadt a szél. A helyiek tudták, hogy a fiúk kint vannak a tengeren, ezért néhányan kimentek a mólóhoz, hogy ha kell, segítsenek nekik visszajutni a partra. Azonban a vihar nagyon hirtelen csapott le a szigetre, a partról már szinte semmit nem lehetett látni. Ők voltak a legénység tagjai: Ben Kalama, Patrick Woesner, Peter Hanchett, Ralph Malaiakini és Scott Moormann.
Az egyik fiatalember apja, John Hatchett úgy döntött, hogy megkockáztatja a kifutást a kikötőből. Másik fiával Dave Hatchett-el kihajóztak, de fél mérföldnél tovább nem jutottak. Azért, hogy saját életüket megóvják visszahajóztak a kikötőbe. Aznap már szinte lehetetlen volt kimenni a tengerre, ezért a keresést másnap kora reggel folytatták. A keresés azonban nem járt sikerrel, ugyanis az emberek nem tudták, hogy merre indult a Sarah Joe. A keresésbe bevonták a parti őrség embereit is, akiknek segítségével több napig folyt a kutatás. Jim Cushman, a parti őrség parancsnoka így nyilatkozott:
– Olyan helyen kezdtük a keresést, ahol nem voltunk biztosak abban, hogy a Sarah Joe arrafelé járt volna. Tehát viszonylag nagy területen kellett a keresést lefolytatnunk. Amikor öt nap múlva feladtuk a keresést, az átkutatott terület 73.000 négyzetmérföld volt.
A keresés feladása után is még hetekig járták a partokat a hozzátartozók, hogy találjanak nyomokat az eltűnt hajóról. De minden hiába volt, a rokonok végül belenyugodtak, hogy a hajó és a legénysége nyomtalanul eltűnt. Aztán tíz év múlva történt valami, ami csak fokozta a rejtélyt és már többnek gondolták, mint egy egyszerű eltűnés.
1988 szeptember 9-én John Naughton tengerbiológus, aki részt vett a tíz évvel korábban eltűnt Sarah Joe keresésében is, meglepő felfedezést tett a Maui szigettől 3.000 mérföldre fekvő teljesen lakatlan Taongi atollon. Észrevettek egy kis csónakot, ezért kíváncsiságból partraszálltak, hogy szemügyre vegyék az elhagyott járművet. Amikor közelebb értek, a hajó lajstromszáma még olvasható volt, ami „HA” jelzéssel kezdődött, vagyis Hawaii-on vették lajstromba. A kapitány azonnal felvette a kapcsolatot a parti őrséggel és lekérdezte a hajó adatait. A parti őrségtől kapott információk birtokában már 100%-osan ki tudta jelenteni, hogy az általuk felfedezett hajó neve: Sarah Joe volt.
Miután bizonyossá vált, hogy a tíz éve eltűnt hajót találták meg, a kapitány és a többiek elkezdték átkutatni a hajó környékét, hátha találnak valamit, amiből következtetni lehet arra, hogy mi történt a legénységgel. Nem messze a hajótól megtalálták az első nyomot.

sarah joe sír
A sír

Egy korallokból és hevenyészett fakeresztből álló sírhelyet. A sír tetején egy emberi állkapocscsontot vettek észre, amelyet azonnal bezacskóztak, hogy később meg tudják vizsgálni. A sírt tüzetesebben átnézve azonban egy hátborzongató dologra bukkantak. A sírban több üres papírlap volt elhelyezve, amelyeknek a közepére alufóliából kivágott négyzeteket ragasztottak. A papírlapok funkciójára soha nem találtak magyarázatot. (Egyes vélekedések szerint ezek az ún. Szellem Papírlapok voltak, melyeket a kínai és japán hajósok szoktak az elhunytak mellé tenni, fizetőeszköznek a túlvilágra. De ezt a verziót egy szakértő kizárta a nyomozás alatt, ugyanis aki így temette volna el az elhunyt férfit, az szinte biztos, hogy jelentette volna a hatóságoknak.)
A sírt végül a parti őrség jelenlétében teljesen feltárták, melyből egy emberi csontváz darabjai kerültek elő.
A csontváz vizsgálata során nem derült fény a halál időpontjára, sem a halál okára csupán az elhunyt személyazonosságát tudták megállapítani. Az elhunyt neve: Scott Moormann volt.
A nyomozók átnézték az Egyesült Államok Taongi atollról szóló felmérését, 1979-ből és 1986-ból, azonban egyikben sem említették meg a hajót vagy a sírhelyet. Jim Cushman kapitány pedig 1985-ben személyesen is járt az atollon és teljes bizonyoságal állította, hogy sem a sírhely, sem a hajó nem volt ott. A szigetet és környékét teljesen átkutatták azonban több nyomnak nem bukkantak nyomára. Nem tudták megmagyarázni azt sem, hogy a hajó hogy kerülhetett ilyen jó állapotban 3.000 mérföldre attól a helytől ahol utoljára látták.
Több kérdés is megmaradt a mai napig, mégpedig: Hogy tűntek el ilyen gyorsan a halászok a parton állók szeme elől? Hogyan került 3.000 mérföldre a hajó a kikötőjétől?Hova tűnt a többi halász a hajóról? Miért nem találtak információt az 1979-es és 1986-os felmérésekben, amikor azokban minden részletesen le volt írva az atollról? Hol volt a hajó 1979 és 1988 között, amennyiben azt a Taongi atollon senki nem látta? Ki és miért temethette el Scott Moormann-t ilyen furcsa módon, és miért nem jelentette a hajó megtalálását a hatóságoknak?

https://egypercestortenelem.blog.hu/

Címkép: A hajó a parton a felfedézés pillanatában, jobb oldalt John Naugthon