Az űrturizmus indítását jelző sípszó

Posted by

Szabó Viktor

> Szombat éjjel, magyar idő szerint 21 óra 22 perckor indították el a milliárdos fenegyerek Elon Musk által alapított SpaceX hajóját a NASA Kennedy Űrközpontjából, a floridai Canaveral-ból.
Szerdán már egyszer a rossz idő miatt elmaradt a start, s a vihar a szakemberek szerint ma is nemet mondhat a kísérletre: akkor holnap, vasárnap, 21 órakor próbálkoznak megint.
Már jóval fél tíz előtt érdemes volt a videóra kattintani, mert a NASA élő adásában látható volt az űrhajósok szállítása, az indítás előkészítése is.
Több okból is kiemelkedő jelentőségű a NASA két veterán űrhajósa, Doug Hurley és Bob Behnken utazása a Nemzetközi Űrállomásra. Ugyanis az Egyesült Államok 2011 óta nem szállított embereket az űrbe amerikai űrhajóval, ráadásul mindez most egy magáncég által fejlesztett járművel válik valóra.
Mióta kilenc évvel ezelőtt, harminc évi szolgálat után kivonták a forgalomból az űrsiklókat, a NASA orosz Szojuz űrhajókkal szállíttatta űrhajósait Kazahsztánból az űrállomásra.

Ismét megpróbál embert lőni az űrbe a SpaceX – kövesse velünk élőben!

A Crew Dragon űrkapszulát, valamint a Falcon 9-es szállítórakétát egyaránt Elon Musk cége fejlesztette a NASA megbízásából. Ez a Falcon a cég teherszállító űrhajójának módosított, emberi utazásra alkalmassá tett változata, az űrhajó még soha nem szállított embereket az űrbe.
Behnken és Hurley 19 órás út után érkezik meg a Nemzetközi Űrállomásra, amelyen a tervek szerint legalább egy, legfeljebb négy hónapig fognak dolgozni.
A Falcon úgymond újrahasznosítható rakéta: első fokozata visszatér majd, hogy később ismét kilőhessék. A rossz idő miatt végül is az utolsó pillanatokban elhalasztott szerdai starton megjelent többek között Donald Trump elnök, aki ígéretet tett a szombati látogatásra is.
Elon Musk cége persze mindig is adott a stílusra: a két asztronauta menő egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafanderben és – mivel mással, mint a Musk-féle fehér Tesla elektromos autóval – érkezett a kilövőpadhoz. Nagyon elegáns lett a végeredmény és azt hiszem, ezt az bizonyítja a legjobban, hogy a tízéves fiam szerint menőn nézek ki – jegyezte meg még egy első próbálkozás előtt Hurley.

Ismét megpróbál embert lőni az űrbe a SpaceX – kövesse velünk élőben! 1

Az űrhajós hozzátette, hogy a SpaceX mindenre gondolt a kapszula külsejét illetően is. Ugyanekkora figyelmet fordítottak arra, hogy a jármű belső részeit, a kijelzőket és minden egyebet a tökéletességig fejlesszenek.
Nem csak a NASA, a SpaceX is mérföldkőhöz ért, hiszen a céget azért alapította 18 éve, 2002-ben Elon Musk, hogy az űrrepülés költségeinek leszorításával és jelentős innovációkkal újítsa meg az amerikai űrhajózást. Ez a sípszó, amelyik az űrturizmus kezdetét is jelzi a magánvállalatoknak. A SpaceX jövőre tervezi elindítani első fizetős turistaútját.

A promenad.hu írása