Volt egyszer egy Karikatórium

Posted by

Kereszty András

> Néhány napja Békési Joe kitett a Facebookra egy fotót egy papírzacskóról. Rajta szárnyas hintaló, felirata Karikatórium. A hintaló-Pegazus rajzolója Marabu volt. A Karikatórium pedig talán az első (a Gugli nem tud korábbit), de az biztos, hogy a maga korában az egyetlen karikatúra-galéria volt. Szerintem azóta sincs. Erről szeretnék most mesélni.
Karikatórium 5 zacskó Joe Marabu dztájnMinden úgy kezdődött, hogy Fenyő János (igen ő, a később meggyilkolt) azt találta ki, hogy én legyek a Népszava főszerkesztője. Én meg azt találtam ki, hogy leszek.
A főszerkesztői poszt lehetőséget adott az újság átalakítására. Az Amerikában eltöltött éveim és a Washington Postnál szerzett tapasztalataim alapján úgy gondoltam, hogy az első oldalon közölt hírek után következzen egy vélemény-oldalpár. A szerkesztőség napi vezércikke ide kerül és mellette az ország jeles publicistái, írói, gondolkodói mondják el a véleményüket. A Postnál azt is megtanultam, hogy ez az oldalpár nem lehet szöveg-tenger. Napi karikatúrával kell szinesíteni. Ami azért is indokolt, mert a karikatúra is vélemény-műfaj.
S el is kezdtünk válogatni a beérkező rajzok (és rajzolók) között. Szép lassan kialakult, hogy Marabu, Lehoczki Karcsi, Lehoczki István, Jelenszky László, Békési Joe alkotja majd az állandó csapatot.

Karikatórium 2 Aranka Lehoczki Károly rajzával
Aranka Lekoczki Katcsi képével

Jöttek és jöttek a jobbnál jobb rajzok. Gyűltek a nagy szerkesztői asztalon. Egy nap feleségem, Rehák Aranka, aki a publicisztikai rovat vezetője volt, azt mondta:
– Kár ezekért a rajzokért, hogy csak egyszer megjelennek az újságban. Megérdemelnének egy galériát, ahol bármikor láthatják a látogatók.
Így aztán 1994. szeptember 19-én a Fővárosi Cégbíróság bejelegyzette a Karikatóriumot, amely megnyílt Budapesten, a Paulay Ede utca 58. alatti hangszerüzlet hátsó szobáiban.
Csodálatos anyag gyűlt össze. Küldtek a “klasszikusok”, Kaján, Réber, Sajdik is képet. És ott voltak az akkori fiatalok, a Népszava karikatúristái, és még sokan mások a szakmából.
A Karikatórium elment vidékre is. A Balaton mellett is megrendeztük az angyalföldi művelődési házban nagy sikert aratott “Vadon szava” installációt, amikor is pálmafák, liánok, trópusi virágok között  mutatkozott be a gyűjtemény. Aztán a Karikatórium bezárt, saját zsebből fenntartani nem tudtuk. Üzleti sikernek nem volt nevezhető. De mégis egy csoda volt. Talán nem megismételhetetlen.

Karikatórium 3 Joe, Aranka, Marabu
Marabu kiállításán Békési Joe, Kereszty-Rehák Aranka, Marabu

Címkép: Budapest, Paulay Ede utca 58. Megnyílik a Karikatórium