Don Shula az amerikai magyar legenda

Posted by

(Tudósítónktól)
> Kilenvenéves korában meghalt Floridában Don Shula, az a sportember, akiről a legtöbbször hangzott el Amerikában, hogy magyar származású. Pedig hát ő már az Egyesült Államokban született. Sőt, édesapja is mindössze hat esztendős volt, amikor a család kivándorolt. Sülének hívták őket. Don papája változtatta Shulára a nevét, hogy az amerikaiak ki tudják ejteni azt.
Az Erie tó mellett egy kis halászfaluban lakott a család. A nagy család. Elöször az ikrek jöttek 1922-ben, majd Irene 1926-ban, Don 1930-ban, végül hat évvel később,1936-ban hármas ikrek születtek. A későbbi sikeredző azzal tréfálkozott, hogy munkáját  segítette az, hogy a hármas ikrekre vigyázott. “Ügyelnem kellett arra, hogy időben elmenjenek az iskolába, hogy időben hazajöjjenek az iskolából. hogy elvégezzék a feladataikat. Pontosan úgy, ahogy ezt egy elkapó esetében meg kell tennem”.
Don Shula 33 éven át volt vezető edző az amerikai futball profi lígájában (NFL), ebből 26 esztendőt a Miami Dolphins csapatánál töltött.
Ő az NFL történetének legtöbb győzelmet kivívó edzője. 347 győzelem, 173 vereség és 6 döntetlen fűzödik a nevéhez.
Amikor búcsúzott a pályától azt nyilatkozta, hogy arra a legbüszkébb, hogy csapata mindig a szabályok betartásával nyert. “Játékosaim arra voltak a legbüszkébbek, hogy betartották a szabályokat. Hogy tiszta meccseket játszottak.” Játékosai szerették, a szurkolók szerették – és még a média is szerette.
Kilencven évesen eltávozott. Azt mondta a család, hogy halálának nem volt köze a koronavírus járványhoz.