Harmincezer klikk

Posted by

Kelen Károly
Már talán több mint harmincezren kattintottak rá a cikkre, amelyben Pápai Gábor
mond egy-két mondatot arról, hogy mekkora vihart támasztott a rajza.
Rászálltak a martalócok, a fő honlapok csak véleménynyilvánítás nélküli tudósítást közöltek az esetről, és úgy látszik az emberek szeretnék olvasni a saját gondolataikat is a dologról.
Jegyzetekkel szoktam támogatni Szalay

Pápai Krisztus
A Pápai-rajz

Danit, aki dolgozott a kezem alatt a Népszabadságnál, és megcsinálta a legjobb, a sajtóval foglalkozó portált Magyarországon. De erről minek publicisztika? Csak annyit tudtam volna írni: lincselők, hátrébb az agyarakkal!
Ezért csak elvégeztem azt, amit kötelessége lett volna minden az esetről tudósító újságírónak: fölhívtam a rajzolót, hogy érzi magát. S elmondta a lényeget, szerencsére a nélkül, hogy magyarázkodott vagy a karikatúrát védte volna.
Most is csak annyit tennék hozzá, hogy nem létezhet semmi, amivel ne volna szabad viccelni. Mindent szabad kritizálni – a vallás és a demokrácia sem kivétel! –, és a humor nem más, mint kritikai alapállás.
Az ízlés pedig a törvény szempontjából lényegtelen. Esztétikai megítélés nem befolyásolhatja a szólásszabadságot.
Aki ezt nem érti, nézze meg Milos Forman filmjét, a Larry Flint, a provokátort. A megtörtént esetben a pornós (!) gyomorforgató paródiáját – a néven nevezett televíziós prédikátor első szexuális élményét az anyjával éli át a kert hátuljában lévő budiban – is megvédi az Egyesült Államok legfelső bírósága. A blaszfémia* nem tiltható a modern világban.
* A Pápai-rajz különben egyáltalán nem blaszfémia.