Dupla halál – vírus és törvény

Posted by

Bruck András

Hétfőn az országgyűlésben a kormány a járványhelyzetre hivatkozva arra kér majd felhatalmazást, hogy lényegében bárkivel, bármit, bármeddig megtehessen.
Ennek a felhatalmazásnak hivatalos neve a „koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat”, és a kormány nevében az országgyűlésnek tegnap nyújtotta be Varga Judit igazságügyi miniszter. A kormány egyúttal arra kéri valamennyi parlamenti párt frakcióját, hogy támogassa a javaslatot.
A magyar népnek az a része viszont, amely még nem vesztette el teljesen a józan eszét, arra kéri ezeket a pártokat, hogy ne szavazzák meg a felhatalmazási törvényt. A kormány ugyanis mindenre fel van hatalmazva, nincs, nem létezik olyasmi, amit ne tehetne meg, egyszóval, ha valóban ezen múlna, akkor a vírus a következő harminc percben megszűnne Magyarországon. (A hadsereg, egyedül a vírus ellen védekező országok közül, már be is vonult mintegy száz hazai vállalathoz, és még sokhoz be fog.)
A március 11-én kihirdetett vészhelyzet csak két hétig érvényes, ennek a meghosszabbítását akarja hétfőn a kormány, de nem újabb két hétre, vagy egy hónapra, hanem határozatlan időre. Továbbá a javaslat, amelyet hétfőn meg kéne szavazni, „a törvény hatályát nem a veszélyhelyzet tényleges fennállásához köti”.
Hanem mihez? Hát ez az. Az addig marad majd érvényben, ameddig a kormány, azaz a miniszterelnök jónak látja. Az elmúlt tíz év tükrében nem kétséges, hogy mire megy ki a játék. A vészhelyzet fennállása alatt többek között nem lennének időközi választások, és az újságírókat akár öt év börtönre is büntethetik, ha a kormány úgy látja, hogy mondjuk a valós maszkhiány feltárása „zavart és nyugtalanságot kelt”. Szóval szerintük az igazság felizgatná az embereket. A központi médiából éjjel-nappal ömlő hazugságok természetesen a vírus elleni hatékony védekezést szolgálják.
A Fidesz frakcióvezetője szerint „az ellenzék megértette, hogy ez most nem a politikai viták ideje, hanem cselekedni kell, mert emberéletekről lesz szó”. A magyar nép már említett része viszont azt értette meg, hogy ez nem a diktatúra nyilvános kihirdetésének az ideje. Megértette, hogy milyen elmondhatatlan aljasság az emberek fizikai, lelki bénultságát, helyhez kötöttségét kihasználva, a vírus elleni védekezést ilyen gonosz, nemzetellenes törvény kicsikarására felhasználni.
A Fidesz frakcióvezetője azt is bejelentette, hogy amennyiben az ellenzék hétfőn nem szavazza meg az akkor még négyötödös törvényt, akkor nyolc nappal később az országgyűlés úgyis megszavazza, akkor már kétharmaddal.
A törvény tehát mindenképp meg lesz szavazva, Orbán Viktor 2010 óta pont egy ilyen helyzetre készült, ehhez alakíttatta át a jogrendet és nem utolsósorban a hívei pszichéjét. Az ellenzék azonban semmilyen indokkal nem asszisztálhat ehhez. Ha mégis megteszi, többé egyetlen szavazatot nem érdemel a magyar nép józanul maradt részétől.

Kép: Németh Szilárd áldása: a katonák indulnak a vállalatokhoz