Teljhatalom Orbánnak

Posted by
Föld S. Péter
Úgy hírlik, hogy mind az MSZP, mind a Demokratikus Koalíció megszavazza hétfőn a parlamentben a pénteken késő este benyújtott, és sürgősséggel tárgyalandó felhatalmazási törvényt. (Jó volna, ha a nevezett pártok cáfolnák ezt az állítást.)
Ez a jogszabály határozatlan időre meghosszabbítaná a vészhelyzet esetére elrendelt rendkívüli állapotot, azaz időben is korlátlan felhatalmazást adna a kormánynak, hogy a továbbiakban a parlament ellenőrzése nélkül, rendeleti úton kormányozzon.
Hogy a vészhelyzet, és vele a felhatalmazás meddig tart, azt a kormány (értsd: Orbán Viktor) dönti majd el. Gyakorlatban ez azt jelentené, hogy idén már nem ül össze az országgyűlés, nem lehet sem helyi, sem országos népszavazást tartani, és időközi választások sem lennének.
Nem a felhatalmazással van baj, hanem azzal a személlyel, aki kapja. Ezt kellene mérlegelniük azoknak a pártoknak, amelyek most azon hezitálnak, támogassák-e a kormányt ebben a helyzetben. Érveik magyarázhatók, de nem menthetők: nem akarnak hazaárulóknak tűnni és azt a látszatot kelteni, mintha akadályoznák a kabinetet a vírus elleni küzdelemben.
A vírus elleni harcot amúgy leginkább a nyilvánosság semmibe vétele, a mellébeszélés, a maszatolás és a hazudozás akadályozza. És persze az sem segít ebben a csatában, hogy az illetékesek – ma már egyre láthatóbban – nem voltak felkészülve a vírus támadására. Az egészségügy sanyarú helyzetét itt és most nem fogjuk ecsetelni, ismeri mindenki, írtunk már róla ezerszer. Azt viszont el kell mondani, hogy ez a legyengített, eszköz- és forráshiánnyal küzdő egészségügyi rendszer békeidőben is alkalmatlan feladatai ellátására, azaz a magyar emberek egészségügyi problémáinak megnyugtató kezelésére. Háborús helyzetben pedig teljesen nyilvánvaló, hogy alkalmatlan.Vannak, akik szerint teljesen mindegy, hogy kap-e Orbán és kormánya teljhatalmat a parlamenttől, mert Orbán már régóta azt tesz, amit csak akar. Ez az állítás nem igaz. Orbán Viktor nem azt teszi, amit akar. Az persze igaz, hogy számos megnyilvánulása és megnyilatkozása elképesztő és hajmeresztő, mert szembemegy mindennel, amit európai – vagy mondjuk így, demokratikus – normának lehet nevezni. Felháborító és vérlázító módon viselkedik és beszél Magyarország miniszterelnöke, de mindez csak a jéghegy csúcsa ahhoz képest, amit egy a parlament által legitimált korlátlan hatalom birtokában megtehetne.
Amennyiben hétfőn néhány ellenzéki párt közreműködésével átmegy a parlamenten a négyötödös felhatalmazási törvény, törvényesen senki sem állíthatja meg Orbánt. Ha hétfőn a parlament elfogadja a felhatalmazási törvényt, attól kezdve Orbán Viktornak egyedül Orbán Viktor lesz az ellensúlya.
Gondoljátok meg, proletárok!
A Hírklikk írása