Három hónapos diktatúra?

Posted by

Rózsa Mihály

Hát, beszéljünk akkor erről a felhatalmazási törvényről kicsit. Bennem is erős bizonytalanságok vannak vele kapcsolatban, ezért érdemes is róla beszélgetni.
Meglep, hogy még mindig mennyinek nem tűnt fel, hogy 2010 óta kétharmados hatalommal vezeti a választók akaratából a Fidesz az országot. Ez azt jelenti, hogy olyan törvényeket és akkor hoznak meg, amikor csak akarnak, mert ehhez minden jogi és politikai lehetőségük adott. Tehát a felhatalmazási törvény semmivel nem ad nagyobb hatalmat nekik, mint amivel eddig is rendelkeztek.
Hogy amíg ez az állapot fennáll nem lehet időközi választásokat vagy népszavazásokat tartani. Nos, amíg a járvány tombol, nagyon helyes, hogy ezeket nem lehet tartani, hiszen ezek mind tömegrendezvények, ahol jelentős veszélyben vannak a résztvevők. Azt is mondják, hogy ha feloszlik egy önkormányzati testület, akkor marad a helyén a fideszes polgármester. Igaz. De ugyanez igaz az ellenzéki polgármesterekre is. Ahhoz, hogy választás legyen, kampányra is szükség van. Ahhoz meg az aktivistáknak el kell menni az emberek közé. Például az ajánlások gyűjtésénél. Helyes lenne most egymáshoz mászkálni? Egyértelműen nem. Ahogy az se lenne rendben, hogy a választói helyiségben fertőzzük egymást.
Az ellenzék nem szólhat bele semmibe. Kedveskéim! Az ellenzék a kétharmados Fidesz mellett, jelenleg is csak biodíszlete a Parlamentnek, amivel annyit tudnak elérni, mint halottnak a csók. A véleményüket a felhatalmazási törvény idején is természetesen el tudják mondani a választóknak.
Hogy határozatlan időre szóljon a felhatalmazás, azt én se tartom a legjobb megoldásnak. Hogy meddig tart a járvány, azt nem tudhatjuk. Hogy nem megy le pár hét alatt, az viszont egészen biztos. Éppen ezért ha elfogadja a Parlament a felhatalmazási törvényt, azt időben kell meghatározni, mint végső határidőt, ami leglogikusabban három hónapban lehetne meghatározható és ha szükséges tovább is, mert elhúzódik a járvány, akkor meg lehet utána még hosszabbítani.
Járvány van. Kurva nagy a baj. Sokkal nagyobb, mint amennyit ebből nagyon sokan hajlandóak belátni. Rendkívüli állapotban, rendkívüli döntéseket lehet és szükséges is meghozni. Mivel óráról-órára változik a helyzet most, nagyon gyors döntéseket kell hozni, amiket akkor lehet, ha valaki megkapja ehhez a szabad kezet. Logikus, hogy papíron is ezt kapja meg a kormány. / Ismétlem, kétharmados többségük van, így most is meg van ehhez az eszközük, csak lassabban tudnak vele lépni, mint felhatalmazással. / Természetesen a felelősség is azé itt ezután elsősorban, akié az abszolút hatalom. Ha elbasszák, ezért valóban a vérüket vesszük, ha jól csinálják akkor mennybe mehetnek.
Az ellenzéki képviselők közül páran már jelezték, hogy nyitottak arra, hogy megszavazzák most azt, ami a védekezést nagyban segítheti.
Akik ezért árulónak kiabálják ki őket, nettó hülyék és nem számoltak azokkal a tényekkel, amikről fentebb írtam. Szerintem itt most minden képviselőnek az emberi életek védelmi esélyének növelése a kötelessége. Aki a helyzetet politikai érdekére akarja felhasználni, legyen az ellenzéki vagy kormánypárti politikus, az bizony egy utolsó szemét.
TEHÁT SZERINTEM, HOGY TISZTA LEGYEN: A FELHATALMAZÁSI TÖRVÉNY SZÜKSÉGES ROSSZ, MERT ÉRDEMBEN SEGÍTHETI HOGY GYORS DÖNTÉSEK SZÜLETHESSENEK, AMIK A MOSTANI HELYZETBEN ÉLETEKET MENTHETNEK MEG. EZÉRT HA AZ ELLENZÉK MEGSZAVAZZA 3 HÓNAP IDŐTARTALOMRA / A MEGHOSSZABBÍTHATÓSÁG LEHETŐSÉGÉVEL/ AKKOR AZ RENDBEN VAN ÉS HELYESEN TESZIK, VISZONT HATÁROZATLAN IDŐRE ILYEN HATALMAT NEM SZABAD SENKI KEZÉBE ADNI, TEHÁT HATÁROZATLAN IDŐRE NEM SZABAD MEGSZAVAZNI.

Kaján Tibor rajza: Jobb ma egy karikatúra, mint holnap egy diktatúra