Harmadik világunk

Posted by

Lovas Zoltán
A főnéni azért egy szakember. Amikor azt mondja elsőként mindig nyomatékkal ki, hogy KÉZMOSÁS, és háromszor is kézmosás, akkor nagyon-nagyon igaza van! A gyakori és alapos kézmosás önmagában mintegy 90 százalékkal mérsékli a fertőzés elkapásának a veszélyét…
De. Ehhez az alapigazsághoz hozzá kellene egy másik, egy társadalmi igazságot is rendelni most: hazánkban van egy kb 2 millió fős mélyszegény tömeg, amelyiknek nincsen módjában rendesen kezet mosni. Vagy pedig olyannyira összezárt közösségekben, szállásokon tengődik, ahol önmagában a kézmosás már szinte semmit sem old meg.
Nyugodtan beszéljünk nyíltan: ez a tömeg romákból, börtönlakókból, hajléktalanokból, fehér lumpokból, elesett nyomornyugdíjasokból áll. Ez a tömeg ott van mindenhol. A romák zárt falaiban, egyes városi gettókban és a börtönökben koncentrálva. Ha ebbe a közegbe bekerül a vírus, akkor ott nem megállítható: tarolni fog. Ez a magyar társadalom 3. világa. És ez a vírus ott, miközben tarol és virul, kiszabadul ezekből a közösségekből. És elkezdi fertőzni, újrafertőzni a társadalom többi 80 %-át. No most a főnéni, éppen mivel jó szakember, és vannak tapasztalatai a mélyszegény közegekből gazdagon: tudja mindezt pontosan, de nem mondja… Miért?
Mit akar tenni a kormányzat az elesett, egészségügyi rizikót jelentő embertömeggel?