A járvány és az Unió

Posted by

Eörsi Mátyás

Olvasom a Magyar Nemzet számtalan cikkében (ennél mélyebbre már nem megyek), hogy az Európai Unió elégtelenül teljesít a koronavírus elleni harcban. 
(Bal- és liberális oldalról is megjelennek hasonló elmarasztalások, legutóbb az amúgy kitűnő Majtényi László cikkében is). Ezek a jobboldaltól megjelent kritikák egyben megerősítést is látnak abban, hogy mennyivel jobb, ha nem az EU intézményei, hanem a tagállamok az erősek, lásd, most is a tagállamok teljesítményén múlik a koronavírussal szembeni harc eredményessége.
Csakhogy az a tény, hogy az EU nem teljesít a járvány elleni harcban, az nem oka semminek, hanem következménye valaminek. Jelesül annak, hogy TI, a tagállamok erősségében, és az európai intézmények gyengeségének, a nemzeti szuverenitásnak a mantráját hajtogatók, TI értétek el, hogy az egészségügy ne európai, hanem tagállami hatáskör legyen. TI akartátok úgy, hogy az egészségügy kérdéseiben az EU intézményeinek ne osszanak lapot. Ostoba és visszataszító dolog, hogy megfosztottátok az EU-t az intézkedések lehetőségétől, és most, amikor a tagállamok kudarcot vallanak, épp a lehetőségeitől megfosztott EU intézményeket kárhoztatjátok.
Pedig milyen egyszerű belátni, hogy ha X, Y és H ország korlátozza az utazásokat, de A, Z és K ország nem, vagy csak egy héttel később, akkor a korlátozás hatékonysága minimális. Könnyű belátni, hogy ha a protokollok az egész EU-ra érvényesek, akkor hathatnak, ha azok tagállamonként eltérőek, akkor kevésbé. Egyszerű belátni, hogy akkor tudjuk elvárni az EU-tól, hogy megfinanszírozza a járvány elleni védekezést, ha erre pénzt kap a tagállamoktól. TI akartátok úgy, hogy erre az EU ne kapjon, így ne is költhessen pénzt, ne rajta verjétek hát le, ha nem annyit költ, mint amennyire szükség lenne.
Ha van jó érv az Európai Egyesült Államokra, akkor ez a vírusjárvány az. Nincs az a tagállam, amely egyedül felvehetné a küzdelmet, ezt látjuk az óránként hírekből. A vírus globális, a védekezés is globális lehet csupán. Ez annyira magától értetődő, hogy csak TI nem értitek.
Minden rosszban van valami jó, minden tragédia egyben lehetőség is. Ahogy Jean Monnet mondta: “People only accept change in necessity and see necessity only in crisis.”. Így a járvány közelebb hoz bennünket az Európai Egyesült Államokhoz. És ezt még TI is be fogjátok látni, előbb, vagy utóbb. De ha nem látjátok be, az se baj. A kutya ugat, a karaván halad. Aki nem hiszi, járjon utána.