A testvériség kora

Posted by

A Koronavírust január 13-án azonosították, negyedévvel ezelőtt, és most 5800 áldozatnál tart. A Földön és nem csak Európában, a glóbusz legkisebb kontinensén, ahol 500 millió ember él. Kínában háromszor ennyi lakos található.
Nem bagatellizálni szeretném a koronavírust, csak megérteni, és megértetni, hogy miért ülök a lakásban napok óta, és miért fogok még huzamos ideig. S miért bátorítok erre másokat.
Egyrészt, mert ennek a vírusnak elég magas a halálozási rátája, nem sima influenza, ha sokan válnak beteggé, arányosan többen halnak bele. Nem feketehimlő, nem ebola, nem pestis. De azért veszélyes, komolyan kell venni. A beszámolók szerint meglehetősen pokoli végigmenni rajta.
Azért van pánik, mert pánik van
A koronavírus terjedését, saját magunk és szeretteink egészségének megőrzésén túl azért kell gyorsan megállítani, mert a nyomában kialakult pánik rettenetes összeomlással fenyegeti a világgazdaságot.
A vírus a pillangóhatás elvén dönti romba az egyébként is ingatag lábakon álló világgazdaságot, fenyegeti az ellátórendszereket, végsősoron a közigazgatást. Mindazt, amit máig a piacgazdaságról gondoltunk. Van alapja, hisz az emberiség a Föld teljesítő és tűrőképessége széléig érve kizsigerelte az otthonát. Erőforrásaink fogytán.
Maradj otthon!
Ha otthonmaradsz, lelassítjuk, megállítjuk a járványt, az üzletek pár hét, hónap múltán újra kinyithatnak, visszaállhat az élet, akik most munkanélkülivé váltak hirtelen, s a katasztrófa-konjunktúra nem szívta fel őket, mint mondjuk a házhozszállító futárokat, akkor ők is visszatérhetnek a gazdaságba.
Ez mindenki érdeke.
Természetesen nincs ellenemre, hogy végre túlessünk ezen az önző, harácsoló, másokon átgázoló, sem emberi méltóságot, sem tehetséget, tudást nem tisztelő ostoba korrupt korszakon, – nevezzük ezt bárhogy, akár eredeti tőkefelhalmozásnak, felvirágzó kapitalizmusnak, nemzeti középosztály akárminek, de az átmenet egy jobb és okosabb világ felé minél higgadtabban történik, minél kisebb megrázkódtatásokon keresztül, annál sikeresebb lesz.
Ami már nagyon hiányzik
Fontos az is, hogy mi magyarok megéljünk egy közös győzelmet végre. Ha a koronavírus felett, akkor azt. Csak összefogással, egymásrafigyeléssel érhetünk el eredményt. Amikor túljutunk ezen, az összefogás eredményét, a nemzet közösségének sikerét élhetjük meg balról jobbra, és visszafelé. A testvériesség most kulcsfogalom.
Van itt még egy jelenség: Francesco Totti 15 intenzív terápiás gépet adomámányoz a római Spallanzani kórháznak. Ez példa. Fontos üzenet.
Csak tájékoztatásul közlöm az ország vezető focistáinak, leghíresebb focidrukkereinek adatait. A miniszterelnököt nyilván nem, hiszen neki egy vasa sincs. Csak, akik rajta kívül a képeken szerepelnek
Mászáros Lőrinc: 407.7 milliárd
Csányi Sándor 368 milliárd
Garancsi István: 63.7 milliárd
Orbán Győző: 10.5 milliárd
Tiborcz István: 10 milliárd
Meg ott van még szegény smitpál, akit amióta megalázta a hazáját a hazugságával már csak kisbetűvel írom a naplóba, szóval neki, legalábbis a sajtó szerint a regnáló köztársasági elnök illetménye jár (2millió 937ezer) + nemzet sportolója nettó 420 ezerért, meg állami lakás a meglévők mellé, kocsi, iroda, személyzet, etc. és ebben a nagy alásegítésben fairplayileg sem jutott eszébe semmi.
Most feledkezzünk meg róluk, ahogy ők is rólunk. Figyeljünk egymásra. Mintha szülők nélkül maradt testvérek lennénk.

Békési Joe rajza