Megszàllàs(?)

Posted by

Kaltenbach Jenő

Làtom sokakat izgat, nyugtalanít a katonasàg aktivàlàsa, a vàllalatok “megszàllàsa”, de különösen fegyveres utcai jelenlétük. Fokozza a nyugtalansàgot, hogy szokàs szerint nem vesznek bennünket polgàr(ember?) szàmba, azaz nincs értékelhető magyaràzat. Benkő tàbornok gyermeteg magyaràzkodàsa, hogyaszonygya, a nyugalmat fokozzàk, nyilvànvalóan nem nyugtat meg senkit.
Legalàbbis a mindent gyermeki àhitattal fogadó hiveken kívül. (A többi meg úgysem szàmít?)
Sőt a hiteles tàjékoztatàs hiànya a nyugtalansàg egyik fő oka, meg az, hogy az emberek kormànyba vetett bizalma, enyhén szólva, takarék làngon ég.
Nincs szomrúbb, veszélyesebb àllapot egy demokràciàban annàl, mint mikor a kormànynak a lakossàg egyik fele mindent, a màsik meg semmit sem hisz el.
Így aztàn szàrnyra kapnak a legvadabb fantàziàlàsok.
Természetesen én sem làtok az intézkedés mögé, de a magam laikus okoskodàsa szerint a katonasàgot rendesen két okból szoktàk az utcàra vezényelni.
Vagy megszàllàs, azaz totàlis ellenőrzés, céljàból, vagy azért mert valamilyen okból a közrend megbomlàsàra, spontàn erőszakra, bűnözési hullàmra kell szàmítani. Ez utóbbinak lehet politikai oka, meg gazdasàgi is, pl. a közellàtàs, akadozàsa, súlyos zavara, amely éhséglàzadàshoz, fosztogatàshoz vezethet.
Természetesen fogalmam sincs miről van szó, hiteles tàjékoztatàs hiànyàban én is csak talàlgatok. Itt lenne a kormàny és a lakossàg közötti tisztességes pàrbeszéd ideje, a bizalom helyreàllítàsa!

Kép: katonai rendészek Csepelen. csepel.hu