Le akarják lőni a vírust?

Posted by

SZ. A.
„Elmebeteg a forgalom mértéke” – mondja a kereskedő. Már a legálisan tartható fegyvereket is elkapkodják Magyarországon.
A koronavírus-járvány miatt elképesztő vásárlási láz kezdődött meg. Mostanában nem ritka látvány, hogy az élelmiszerboltokban üres polcokat találunk, főleg a tartós élelmiszereket, például a lisztet, cukrot, tésztát, rizst veszik kilószámra az emberek, hogy felhalmozzák otthonukban. A nagyobb üzletekben naponta több ezer vevő vásárol, durvább a helyzet, mint karácsony előtt.
Az viszont már sokkal érdekesebb, hogy a fegyverek iránt is megnőtt a kereslet. Főleg az engedély nélkül tartható önvédelmi gáz- és riasztófegyvereket kapkodják el az emberek.
Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője  elmondta, “elmebeteg a forgalom mértéke” a saját fegyverboltjaikban, de máshol is hasonló a helyzet.
Mint mondta, a gyártóknál már alig van fegyver, a nagykereskedők is kifogytak, vidéken pedig már szinte minden elfogyott. Gumilövedékes fegyvert például már hiába keres az ember, mert nincs.
– Gáz- és riasztótöltényt mi is már csak fegyver vásárlásakor tudunk adni és csak korlátozott mennyiséget. Ha valamit éppen be tudunk szerezni, az percek alatt elfogy, és naponta boltonként 20-30 telefon van, aki ilyet keres – mondta a kereskedő, aki szerint “mindent megvesznek, amihez nem kell engedély és önvédelemre alkalmas”.
Szerinte egyértelműen a koronavírus miatt kialakult pánik a felelős a hirtelen megélénkült fegyvervásárlásért, mert az emberek félnek a zavargásoktól, fosztogatásoktól.
Egyébként nemcsak itthon, Amerikában is úgy veszik a fegyvereket, mint a cukrot, de ott talán ez nem annyira meglepő, hiszen lazább a fegyvertartás szabályozása.
Most azonban az Egyesült Államokban is akkora kereslet van az önvédelmi fegyverek és lőszerek iránt, hogy már vészesen fogynak a boltok készletei.
Az amerikaiak főleg kézi lőfegyvereket, félautomata gépkarabélyokat, shotgunokat vásárolnak.