Fél nap krónikája

Posted by

Jászberényi József
Még csak 15 óra…Ma reggel sem tudtam itthon maradni, mivel el kellett szaladnunk egy Pest megyei kis településre ügyintézni, s ezt csak személyesen lehetett megoldani. Mindenki kedves volt és nagyon aranyos: 3 perc alatt végeztünk, és még az autista Marci fiam is kapott egy pohár vizet.
Azonban egy mellettük fekvő kisvárosban, ahol megálltunk egy pár percre, mintha nyoma sem lenne annak, hogy világjárvány van: a pékségben maszk és kesztyű nélkül dolgozott az eladónő és a pék, s a pékség melletti kocsmában vidáman és hangosan tárgyalták egy helyi asszony magánéletét az akadémikusok és a kapcsolati szakértők. Itt is maszk nélkül, persze, biztos arra gondolhattak, hogy a rövidet nehéz lenne arcba tolni a szöveten keresztül.
“Pofán kell vágni az ilyen ribancot!” – szólt pár decivel és decibellel a helyi lifecoach és influenszer, sűrű lájkok közepette. Jobbnak láttam odébbparkolni, mondjuk így: kilépni a csoportból.
Hazafelé beugrottunk egy hangszerboltba is – Zita lányom elektromos szólógitárjára kellett vállpánt. Persze itt se volt az eladónak kesztyűje és szájmaszkja (a zene mint tudjuk, gyógyít!), ellenben örömmel jelentem: nem csak a csirkemell ára szökkent az egekbe, és nem csak az újkrumplit adják aranyáron, de a vállpánt is elérte a 4700 forintot! Semmi gond, a gyerek örült, ez a lényeg. Ez mindent megér.
Ha már ott vagyunk, beugrunk a Metróba is, anyukámnak és magunknak vásárolni, s örömmel látom, hogy az emberek valamiben azért mégiscsak közösek: mindenkinél volt a kocsin legalább egy csomag wc-papír! Persze, volt akinél 20 csomag is volt, biztos nagy a család, vagy szereti a székelykáposztát tejjel.
Amióta elindult a vásárlás-őrület, talán ezt értem a legkevésbé. Ugyanis, ha az ember “Hómofiszban” nyaral, akkor miért is baj, ha véletlenül nincs wcpapír? Nincs papírzsebkendő vagy szalvéta, vagy szükség törvényt bont alapon egy üres papír? Avagy: messze van a mosdó, a kád, a zuhany, a bidé? Fura…
A pénztárnál persze megint nagy sor: egy úr kiszúrja, hogy más ár van a nyomtatott számlalapon, mint a hirdetményen. Kassza lezárva, 10 perc várakozás. Pénztáros empirikusan igazol, vevő megnyugszik, a kések visszakerülnek a zsebekbe… remélem, nem csak egyelőre.
Ja, és már 58 fertőzöttnél járunk. Ami kész csoda, látván, hogy mennyi ember nem tudja felfogni, hogy otthon kéne maradnia…