Csám azt hiszi, szeretik

Posted by

Gaál Péter
Csak igen félve merem szóba hozni, hogy a ló túlsó oldala is olyan, mint az innenső, csak átellenben van. Mármint a ló középső részéhez képest, nem kell kötekedni.
Néha mondhat Orbán is olyat, ami a helyzetnek megfelelő, mind igazságtartalmát, mind emberi számítással várható következményeit tekintve. Csinál(tat)hat is.
Ismét újabb kérdés, hogy ez se nagyon megy neki tisztán, vagyis anélkül, hogy némileg a maga körei felé ne hajolna a keze. Ő a tökéletes Münchhausen báró, aki saját hajánál fogva mindig ki tudja húzni magát a vízből. Legalábbis sokszor így látszhat. Mivel azonban Mózes, Áron, az ószövetségi próféták és a Galileai a tanítványaival nem itt működtek és testi valójukban rég nincsenek közöttünk, félő, hogy nekünk is mindig be kell segíteni abba a kihúzásba.
Ráadásul – véletlenül, mert a mostani kalamajkát nem láthatta előre – az egész úgy van megkonstruálva, hogy sok mások érdekeivel egybevágjon. Ráhel anno meglehetősen tudatosan kapta a turizmust előrehozott atyai örökségül. Látják, itt kezdődnek a nem véletlenek. De ettől még az a milliónyi rabszolga, kisvállalkozó, hiéna, kapcsolódó kisvállalkozó, kapcsolódó hiéna, Zimmer Feri ugyanabban a kompenzációban részesül majd. Nem lehet őket különválasztani, nem is volna célszerű. A nagy zsé persze most is FELÜLRŐL csordogál majd le, kiváló szűrőkön keresztül, s mire leér, nem sokban fog különbözni az Öreg Halász halától, kikötés után. De azért egy-két cafat biztosan marad még rajta.
Töredelmesen bevallom, első megközelítésben én is örömködtem, noha se munkahelyem, se hitelem, se tartozásom nincs. Most is azt mondom, ezek JÓ intézkedések. MOST ésszerűen működik, ami persze a holdudvarára és a sajtójára messze nem igaz, de puff neki. A katonák – az a kevés, aki van – nem csak propagandacélokat szolgálnak, végképp nem hatalomátvételt ÖNMAGÁTÓL, hanem többek között elrettentést, nem Önöknek, hanem a legprimitívebb csőcseléknek, ami elvben bármilyen vélt gyengeség jelére előbújhat a csatornából, illetve hatékonyabb válságstratégiát. (A csőcseléket egyébként néha szokta preferálni, de az persze más.)
A hitelek fizetését muszáj volt eltolni, s ha már muszáj, akkor, ugye a vállalatokét is, a gigavállalatokét is, a holdudvar vállalataiét is, itt nincs első- és másodrendű állampolgár, mondta Semjén mester idestova egy évtizede az állampolgárságról és a velejáró szavazati jogról. Ami egyszer bevált, beválik máskor is.
Tehát ne essenek hasra. Én is feltápászkodtam. Előbbieken túl két okból ne essenek: 1. ha valami/valaki normatív módon működik, azért nem jár semmi. Az TERMÉSZETES (volna). Ajnározás azért jár, ha NORMA FÖLÖTT MŰKÖDIK. 2. Önök közül a legtöbben valószínűleg nem emlékeznek szegény megboldogult Fekete István azon soraira, amelyben a disznóról írt. Csám, a disznó, mondja Fekete, AZT HISZI, HOGY AZ EMBER SZERETETBŐL TARTJA.
Nos, Csámot, a cuki minimalacoktól és középmalacoktól eltekintve, az ember nem szeretetből tartja.
A mi Gazdánk se szeretetből tart minket.