Kívàncsisàg

Posted by

Kaltenbach Jenő

A kitünő modoràról oly híres Kovàcs Zoltàn megint megvédett bennünket. A The Guardianben megjelent olvasói levélben utasitotta vissza Jan Werner Müllernek a Princeton egyetem politológus professzorànak a magyar (és a lengyel) populista kormànyokat ért bíràlatàt.
Kovàcs szerint a nyugat konzervativjai lettek hűtlenek a konzervatívizmushoz, engedtek a baloldal és a zöldek csàbítàsànak, tàvolodtak el a néptől.
Ők bezzek megmaradtak a keresztény konzervatív eszméknél és a néphez való hűségnél, amit az istenadta nép a vàlasztàsokon hàlàl meg.
A magam kívàncsi természetével felötlött bennem néhàny kérdés, amit szívesen feltennék Kovàcs úrnak, de nem lévén újsàgíró személyesen aligha akadna erre alkalmam, sőt, a jelek szerint akkor se nagyon ha történetesen mégis felcsapnék zsurnalisztànak.

Így aztàn most csak úgy teszek mintha tőle kérdeznék.
Először is arra lennék kívàncsi, hogy ha ők annyira a nép ajkàn lógnak, akkor vajon miért manipulàljàk szàmukra kedvezőre a vàlasztàsi rendszert? Miért sajàtítjàk ki úgyszolvàn a teljes sajtót? Miért nem engedik szóhoz jutni az ellenzéket, ha az ő mondanivalójuknak úgy sincs semmi esélye a meghallgatàsra? Miért nem hagyjàk meg az igazsàgszolgàltatàs függetlenségét, miért próbàljàk tőlük függővé tenni? Egyàltalan miért sajàtítjàk ki az egész orszàgot, annak erőforràsaival együtt?
A sort tovàbb lehetne folytatni, de most hadd vàltsak àt egy màsik, az üggyel összefüggő kérdéscsoportra.
Ha jól értem Kovàcs urat és főnökét, akkor oly mértekben nàluk az igazsàg, hogy előbb utóbb a ma még zömében liberàlis nyugat is hozzàjuk fog hasonulni.
Nos, ez roppant érdekes kérdéseket vet fel. Vajon mi lenne az EU sorsa, ha a nyugat európai orszàgok àttérnének Trump Amerika first és Orbàn Hungary first ideológiàjàra? Mi lenne az EU tàmogatàsokkal? Hogyan àllna meg Magyarorszag a sajàt làbàn, ha újra visszatérne a nemzeti önzés vilàga, ha az erősebb nemzetek önzése erősebb lenne mint a gyengébbeké?
Nem tudom a jó Kovàcs úr történelmi tanulmànyaiból emlékszik e még arra, hogyan nézett ki Európa a nemzeti önzés idején? Tudja e, hogy az EU éppen annak a korszaknak a tagadàsaként jött létre és történelmi mértékkel mérve rövid idő alatt soha nem làtott prosperitàst eredményezett? Tudja e Kovàcs úr, hogy ő is ennek köszönheti, hogy most itt terjeszheti enyhén szólva vitatható téziseit?
Volna még kérdésem, de majd legközelebb folytatom. Addig vàrom Kovàcs úr vàlaszait.