Google Tanterem Ajkán

Posted by

Szabad városok, hiteles írások
Az Újnépszabadság sorozata az ellenzéki összefogás nyomán felszabadult városok életével foglalkozik. Helyi tudósítók jelentése alapján beszámolunk a másik Magyarország híreiről, eseményeiről.

T. A.
(Ajka)
A koronavírus veszély miatt így működik a távoktatás a Google Tanterem támogatásával az Ajkai Borsos Miklós iskolában.
Az iskoláról el lehet mondani azt, hogy lépést tart az informatikai fejlődéssel, sőt a digitális oktatás területén előrébb tart az átlagos szintnél. Ez lehetőséget ad az intézménynek arra, hogy tanulóik oktatását ezekben a nehéz időkben is biztosítani tudja. Tanáraik a városban
egyedüliként használják az IKT információs és kommunikációs technikák által kínált
lehetőségeket.
– Mit is jelent ez a Google Tanterem? – kérdeztük a módszert az intézményben azt bevezető és koordináló Horváth Csaba tanártól.
– Iskolánk, igazodva a XXI. századi oktatási lehetőségekhez már harmadik tanéve használja a Google oktatási programcsomagját. Minden felsős diákunk és minden pedagógusunk rendelkezik iskolai Google fiókkal, ami lehetővé teszi tartalmak létrehozását, tárolását és megosztását. Ezenkívül számos lehetőséget kínál egyéni és csoportos kommunikációra is. A programcsomag részeként használt Google Tanterem szolgál az online tanulás szervezésére.
A tantárgyanként létrehozott virtuális tantermekbe a gyerekek bármilyen eszközzel – (laptop, tablet, okostelefon) – bárhonnan, otthonról, utazás közben, iskolában, be tudnak jelentkezni. A közösségek tagjai üzenetet válthatnak egymással egyénileg és csoportosan, megoszthatnak tananyagokat, digitális feladatokat és teszteket oldhatnak meg otthonról. A pedagógus osztályai számára feladatokat és tananyagokat tud közzétenni, a tanulók által beküldött feladatokat értékelheti, az értékelés eredményét pedig megoszthatja tanítványaival. A Google Tanterem jól használható egyéni tanulási céljaira is
– Pótolja-e az eddigi tanulási módszereket, vagyis ki lehet-e váltani a korábbi tanulási
folyamatokat a Google Tanterem alkalmazásával?
– Bár ez a módszer diákjaink számára sok lehetőséget kínál, azonban bízunk abban, hogy
hamarosan visszatérhetünk a tanár diák közvetlen személyes kapcsolatán alapuló oktatási módszerekhez.