Táncsics-díjat idén se osztottak

Posted by

(infovilág) A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) idén is kiosztotta szakmai díjait, köztük a múlt év legkiemelkedőbb újságírói teljesítményeit elismerő Magyar Sajtódíjat, illetve az Aranytoll életműdíjakat és a Vastoll-díjakat.
Az utóbbival a MÚOSZ legidősebb, 90 éven felüli tagjainak a hűségét és szakmai pályafutását ismeri el az újságírók közössége. Az idei kitüntetettek: Csató Istvánné, aki 1948 óta tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, Lakatos Ernőné (1950), Scherer Norbert (1961), Lakatos Gyuláné (1976), dr. Karner Ágoston (1981), dr. Lévai Zoltán (1984) és Mihály István (1990).
Magyar Sajtódíjat kapott N. Kósa Judit, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője, Magyari Péter, a 444.hu munkatársa, és Tódor János újságíró, a tavaly megjelent „Menekültek, csicskák, közmunkások” című riportkötet szerzője. (A Magyar Sajtódíjat tavaly alapította a MÚOSZ, miután a mindaddig a legmagasabb presztízsű újságíródíjnál, a Táncsics-díjnál a kormány ismétlődően nem vette figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait.)
Aranytoll-életműdíjban az idén Barát József és Bokor Pál külpolitikai újságíró, Báron György filmkritikus, Kő András sportújságíró, Horváth Gábor, a Népszava külpolitikai rovatvezetője, és – a határon túli magyar újságírók közül – Léphaft Pál karikaturista részesült.
A Földes Anna Interjúdíjat Tóth Richárd, a HVG munkatársa kapta a Stumpf Istvánnal készült, „Orbán Viktor is megöregedett, fogytán az energiája” című beszélgetésért. A Gazdasági Sajtódíjat Fabók Bálintnak, a G7 gazdasági portál újságírójának, a Virág F. Éva Díjat a szintén határon túli Parászka Borókának ítélte a MÚOSZ gazdasági, illetve kulturális szakosztálya.
Tekintettel arra, hogy a sajtónap minden évben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tagjainak a legnagyobb szabású és legnépesebb ünnepsége, az idén – tekintettel a koronavírus-fenyegetettségre és arra, hogy zárt helyen száznál több személy nem tartózkodhat egyszerre – csak jelképes megemlékezést tarthattak a MÚOSZ tagjai.

Képen az Aranytoll életmű-díj